Регион

Откриха паметник на войводата Рафаил Каракачанов

ПаметникПаметна плоча с лика на войводата Рафаил Каракачанов бе открита вчера в маджаровското с. Горно поле.

Паметникът се намира в центъра на селото, където е живял войводата. Инициативата за плочата е на неговите внуци Катя, Рафаел и Въльо Далбаджаков.

На откриването присъстваха много гости и тракийци от Хасково, Кърджали и София, сред които бе и писателят Делчо Балабанов.

ПаметникСред авторите, изследвали живота и делото на войводата е Леко Славов. Рафаил Тодоров Каракачанов е роден през 1898 г. в с. Сачанли, Беломорска Тракия в заможно семейство. Когато бил 14-годишен започва житейската му драма. Тогава турците заклали пред очите му неговия баща и съпруга на сестра му. Заклел се да отмъсти на убийците, 3 г. след това Рафаил ги намира и отмъщава по същия начин. Така на 17-годишна възраст той се прощава завинаги с мирния живот. Събира чета и раздава възмездие. Подир едно предателство цялата чета от тридесетина човека е арестувана и откарана в Гюмюрджина. Майката на Рафаил – Злата успяла да подкупи охраната и да внесе в килията кирка и лопата. Рафаил и неговите другари прокопали тунел под стените и избягали.

ПаметникИзлязъл на свобода Рафаил отново събира четата. Основната му дейност – 1919 – 1921 г. била да осигурява охрана на бягащите българи от Беломорска Тракия в България. Междувременно той се оженил и му се родило едно момиченце, което кръстил на майка си – Златка. Гръцките власти имали безброй основания да се отърват от Рафаил и точно на Великден 1921 г. пратили наемни убийци в дома му. Те нахлули в къщата, когато майката на войводата баба Злата приготвяла великденската баница. Пистолетът на Рафаил засякъл и той се хвърлил срещу нападателите с голи ръце. Те стреляли в него и го ранили тежко, но той успял да убие един от тях. В къщата бил и приятелят на Рафаил – тракийският войвода Стайко Запартов. Той също получил тежки рани. Убити били шест души, сред които майката на Рафаил и годеника на племенницата му. Двамата тракийски войводи били увити в овчи кожи и откарани в Ивайловград, а после в Пловдив, където им оказали медицинска помощ. Като по чудо те оцелели. След шест месеца лечение се завръщат в родния край и Рафаил отново се оженил. От втория си брак войводата има седем деца.

През ноември 1922 г. войводата Рафаил Каракачанов заедно с четата си се присъединява към Българо-турската Вътрешна тракийска революционна организация и взема участие в много въоръжени акции на организацията. След разцеплението на Вътрешната тракийска революционна организация Рафаил Каракачанов се оттегля от активна революционна дейност.

По-късно по своя инициатива той сътрудничи на българското военно разузнаване до 1944 г. След 9 септември 1944 г. се заселва в с. Горно поле. Приет е за член на БКП и е вербуван за агент на българското външно разузнаване. Главната му задача е била да превежда гръцки партизани в България, но често е изпълнявал и други поръчки в Турция.

На 23 септември 1959 г. Рафаил Каракачанов умира от бавна и мъчителна смърт. Предполага се, че той е отровен по поръчка на българските тайни служби с бавнодействаща отрова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button