Регион

Изборният 5 октомври е празник на Свиленград

ПразникИзборният 5 октомври е празник на Свиленград. Градът чества 102 години от освобождението си от османско робство.

ПразникПо традиция денят започна с тържествена литургия за здраве и благоденствие на града и на цяла България. На църковния ритуал, който бе извършен в храма „Живоприемний източник“ в кв. „Гебран“, присъстваха кметът на общината Георги Манолов, замкметът Мария Костадинова, жители и гости на града, ученици.

След това, както винаги на този празник, десетки свиленградчани се качиха на връх Шейновец, за да изразят почитта си с цветя, венци, паметни слова и панихида пред освободителите на града. Тази година в тържеството се включиха общински съвет и общинска администрация-Свиленград, общински съвет и общинска администрация-Любимец, политически партии и коалици, Тракийско дружество-Свиленград, СОУ „Д-р Петър Берон“, ОУ „Любен Каравелов“ и много граждани.

Свиленградчани никога не забравят саможертвата на героите. В чест на Шейновския полк, върхът е наречен Шейновец. В памет на героите е издигнат паметник-костница още през 1935 г. А денят 5 октомври е избран за празник на Свиленград с решение на общинския съвет от 1997 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Пенка
Пенка
05.10.2014 20:33 20:33

ДА НЕ СЕ РАДВА МНОГО РАЯТА ЧЕ СКОРО МОЖЕ ПАК ДА СЕ ОКАЖЕ В ПРЕДЕЛИТЕ НА ИМПЕРИЯТА.
С ТЕЗИ ПРОДАЖНИ ИЗРОДИ ДЕТО НИ УПРАВЛЯВАТ…ЗА АНТИ-НАРОДНИТЕ ИЗБРАНИЦИ СТАВА ВЪПРОС..

Back to top button