Регион

Нов вампир и ритуал срещу чума на Перперикон

РазкопкиНови находки бяха намерени в края на археологическия сезон. На Перперикон откриха поредния вампир и погребани майка с дете като ритуал срещу чумна епидемия.

В края на сезона екипът на проф. Николай Овчаров разкопал поредните гробове. В два от тях обаче се натъкнали на интересни находки. Единият скелет е на мъж с нож до сърцето му. Това археолозите определят като ритуал срещу вампирясване. В случая има и допълнителен елемент. Единият крак на мъжа е бил предварително насечен.

На метър от този гроб има и друг, интересен за археолозите. Това според проф. Овчаров е ритуал срещу убийствените чумни епидемии. „Става дума отново за една такава образна молитва, когато е погребана майката с невръстното си дете в позата на Богородица с младенеца“, обясни професорът.

Новите артефакти от Перперикон със сигурност допълват нови щрихи към 7000-годишната му история.

Разкопки   Разкопки
 Разкопки  Разкопки

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button