Хасково

Студенти раздадоха кашон с брошури за донорството

КампанияЕдин кашон с брошури и материали, популяризиращи донорството, раздадоха за два дни студентите от Медицинския филиал на Тракийския университет.

КампанияСпоред момичетата, които участваха в кампанията, посветена на Седмицата на донорството и трансплантациите, най-важното в случая е информираността на обществото. „Никой не мисли за тези неща, докато не се сблъска с тях. Ние трябва да сме по-отговорни към този проблем. На Запад е достатъчна волята на всеки човек да бъде донор без да се иска съгласието на близките, но у нас все още се иска и разрешението на семейството. Може да се помисли за промени в тази посока“, споделиха от Медицинския, благодарение на който кампанията „Частица от теб може да бъде за някого целият свят!“ достигна и до Хасково.

Както Haskovo.info писа в България 943 души са в листата на чакащите за трансплантация на орган, двойките с репродуктивни проблеми са 145 000, от трансплантация на стволови клетки имат нужда 100 души.

От началото на 2014 г. в страната 48 души са получили орган от трупен донор, 11 са трансплантациите от жив донор, извършени са общо 67 (автоложни и алогенни) трансплантации на стволови клетки и са родени над 100 бебета с донорски материал.

В България всяка година 200 души умират в очакване, като нови 300 влизат в листата на чакащите за орган.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button