Хасково

С игла и конец хасковлийка сътворява необикновени картини

КартиниСветлина струи от лицата в картините на хасковлийката Анета Молева. Те са необикновени, защото ни гледат от поставения в елегантна рамка мек и тънък вълнен плат. И са нарисувани не с текстилни или други бои, а с конци.

КартиниВместо към четка и палитра, Анета посяга към иглата. Техниката е моя, обяснява художничката, която умело използва за рисунък контурния бод, по-често наричан бод зад игла. Анета видяла този бод в едновремешните ковьорчета в бабината ракла, а също в турски шевици. Това е интересното в техниката на художничката: всеки, който поне малко се е занимавал с бродерия, знае, че българските шевици се изпълняват предимно с отброяване на нишките на плата или канавата. Анета обаче не брои и по свой начин с иглата превръща бродерията в ефектно изображение, подобно на рисувана с четка картина.

Винаги съм рисувала, като малка – портрети, връща лентата назад нашата съгражданка. Житейските пътеки обаче я отвели не пред  статива и тя се насочила към друга професия. Когато синът й бил малък, вместо да му разказва приказки, тя ги рисувала.

Днес под невероятно сръчните й ръце и прецизен поглед се раждат впечатляващи композиции, пейзажи, ликове на светци, библейски сцени. Не липсват и портретите на реални хора, в колекцията  има и автопортрет. Предварителни скици художничката не прави.  Всяка работа е уникална, защото наистина не може да се възпроизведе със същата точност. Ръчната броделия оживява  от майсторската изработка и радва окото с пастелните цветове, различните нюанси на разноцветните нишки подчертават всички детайли.

КартиниБезкрайни са творческите хрумвания на Анета Молева. Ценител видял четирите фрески от Помпей, избродирани върху дънков плат и веднага ги взел. Интересно пано пък станало оригинален и ценен сватбен подарък. Истинско постижение била и изящната бродерия върху афганистански национален костюм. Поръчала го българка, която  била на визита в Кабул и домакините там направо ахнали. Сега Анета се кани да направи малка промяна в използваните материали: започва пано с вълнени конци върху  вълнен плат с по-голяма дебелина.

Бродерията не е единственият й избор като рисувателна техника. Привличащи вниманието са колажите й, изработени от рециклирана амбалажна хартия и допълнени с графични елементи. Темите са почерпени от динамиката на улицата. Другата ми тема е вятърът, за мен той е жив, допълва художничката. Колоритните й колажи са подреждани на изложба в клуб „Таралеж – клуб за културни инициативи“ във Велико Търново. В Хасково Анета е показвала творбите си само веднъж – по покана на Туристическия информационен център преди две години.

Сега художничката се е надвесила с игла и конец над лика на тачения Св. Николай Чудотворец. В представите си вече вижда и превъплъщението на чудотворната икона „Достойно ест“ – по името на химна – възхвала на Пресветата Богородица. А приятели и близки я приканват да покаже творбите си пред широка публика.

Картини   Картини

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
1111
1111
03.11.2014 15:47 15:47

Лудите на какво ли не са способни

Back to top button