Хасково

Хасковски преподавател премина обучение в ЦЕРН

ЦЕРНОбучение по Национална програма за учители инженери по професионална подготовка се проведе в CERN – Женева, Швейцария.

Тази програма бе организирана от Министерство на образованието съвместно с образователния офис в ЦЕРН. От Професионалната гимназия по селско стопанство – Хасково, участва инж. Венета Иванова – учител по професионална подготовка.

CERN е Европейска организация развиваща се в областта на физиката на елементарните частици. Основан е от 12 европейски държави през 1954 г. Историята на тази организация е история за успех и сътрудничество. Днес в CERN членуват 21 страни – членки (България е 20-ата от тях) и протоколи за сътрудничество с още 40 страни, като отдавна е надрасъл своите европейски граници и се е превърнал в световна лаборатория, с 2300 постоянни сътрудници, 1000 стипендианти и близо 11 000 асоциирани изследователи от над 100 националности от цял свят. България става официална страна член на CERN след като ратифицира Конвенцията за членство в CERN и предава договора на UNESCO на 11 юни 1999 г.

В CERN са изградени мощни съоръжения, т.н. ускорители – те ускоряват частиците до екстремно високи енергии и ги сблъскват с други частици, като се изследват събитията при тези сблъсъци. Проектът LHC (Големият адронен колайдер) направи CERN световен лидер в областта на физиката и елементарните частици.

Това обучение на български учители инженери има за цел не само да надгради и повиши техните знания в областта на физиката и инженерните технологии, а чрез тях да достигне до учениците. Да ги мотивират да са по-прилежни в часовете по физика, информатика и специалните предмети, да продължат образованието си в областта на физиката, инженерните науки и информатика. Идеята е насърчаване на любознателността и креативността на учениците, докосването до съвременната наука, която се развива в CERN, развиване и подобряване квалификацията на учителите, както и изграждане на професионални мрежи между учителите.

ЦЕРН  ЦЕРН 
 ЦЕРН  ЦЕРН

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button