Хасково

Недоносените деца се увеличават, 85 в Хасково през 2014-а

НедоносениТенденция към увеличаване броя на недоносените бебета се забелязва в последните години, съобщи за Haskovo.info началникът на хасковската Неонатология д-р Надя Вачева.

НедоносениСред основните причини са повечето малолетни майки в последните години, както и различни инфекциозни заболявания. Процентът на недоносените бебета в Хасково е 10, какъвто е и средният за страната. От 850 новородени от началото на годината, недоносените са около 85, заявиха от отделението.

На днешния Световен ден на недоносените деца в хасковското отделение има 6 бебета.

За недоносени се считат бебета, родени преди 37-ата седмица на бременността и с тегло под 2.5 кг. Д-р Вачева каза, че в отделението е имало и бебета по 800 грама и такива, които са оставали до 118 дни след раждането.

Световният ден се отбелязва от 2009 г. по инициатива на Европейската фондация за грижа за новородените в знак на съпричастност към недоносените бебета и техните родители. В България се отбелязва от 2012 г. по инициатива на фондация „Нашите недоносени деца“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button