Хасково

13 язовира в Хасковско с технически неизправности

Язовир, архив13 язовира в Хасковска област са с предписания за отстраняване на технически неизправности, съобщават от пресслужбата на областна администрация след края на есенната проверка на водоемите в региона.

Проблемни са язовирите: „Стамболийски“, „Тракиец“ и „Книжовник“ в община Хасково, „Голото кале“ и „Бодрово“ в община Димитровград, „Изворово“ и „Малкоча“ в община Харманли, „Луков дол“ в община Тополовград, „Малко Брягово“ в община Маджарово и „Долно Ботево“, „Кунево“, „Стамболово“ и „Гледка“ в община Стамболово.

Комисията е установила още, че много от язовирните съоръжения в областта не разполагат с пълна техническа документация, а някои не разполагат с никаква такава. Голяма част от тях са с проблеми, изискващи значителни финансови средства за отстраняването им. Следва собствениците на язовири да предприемат мерки за изготвянето на технически паспорт на всеки един обект.

Тревожно е състоянието на речното корито на р. Марица. На много места има скъсвания на бентове, което измества речното корито като ерозират бреговете, а от друга страна се образуват острови от наноси, които са обрасли с дървета и храсти. Това силно затруднява пропускателната способност на речното корито и на места при по-висока вълна води до ерозия и скъсване на диги и последващо заливане на хиляди декари обработваема земя. В тази връзка следва да се извърши цялостен хидрогеоложки анализ на речното корито на река Марица от експертна комисия, като последва планово почистване и подобряване проводимостта на реката.

При есенната проверка на потенциално опасните водни обекти в региона се констатира, че дадените указания от областния управител в началото на септември за контролирано изпускане водите на язовирите и освобождаване на обем за предстоящия дъждовен сезон, са изпълнени. Малко от язовирите са били пълни над 80%, като на повечето от тях крановете са отворени.

От областна припомнят, че в началото на тази година на потенциално опасния язовир „Стамболийски“ бе направен байпасен канал и така той бе обезопасен.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button