Хасково

Общината и болницата пак се скараха за хирургическия, искат проверка от НАП

ХирургическиНов скандал между община Хасково и МБАЛ „Хасково“ за сградата на хирургическия блок се разрази днес.

На сесията на общинския съвет кметът Георги Иванов припомни, че болницата води дело срещу общината за собствеността на сградата на хирургическия. Градоначалникът заяви, че е имал среща с изпълнителния директор на болницата д-р Славчо Близнаков, на която му е предложил споразумение, което болничният шеф е отказал.

ХирургическиИванов посочи, че за старта на делото болницата е внесла 217 000 лв. такса, а адвокатите й стрували 516 769 лв. Адвокатските хонорари, които общината щяла да плати са в размер на 130 000 лв. Кметът посочи, че в същото време болницата има дългове към общината в размер на 260 000 лв. за данъци и такси, които не са изплатени. Градоначалникът заплаши, че ако това не стане факт общината ще започне да разпродава имущество.

„Задълженията на болницата са над 6 млн. лв., а годишните лихви, които плащат са в размер на 700 000 лв.“, заяви кметът и разкри, че има данни за двойно счетоводство в болницата и ще поиска проверка от НАП.

Георги Иванов прогнозира, че ако общината спечели делото болницата ще трябва да плати съдебните разходи на кметството, а при обратния вариант МБАЛ ще трябва преведе 12 млн. лв., колкото общината е вложила в хирургическия блок.

Кметът заяви, че д-р Валерий Митрев е напуснал управителния съвет на болницата.

ХирургическиИзявлението на Иванов дойде преди гласуването на точката за определяне на представители на общината в търговските дружества, включително и в МБАЛ „Хасково“, която бе приета.

„Данъчната оценка на хирургическия блок е 22 млн. лв. и аз не съм човека, който да се отказва от него – страна по делото е държавата“, заяви потърсен за коментар д-р Близнаков. По неговите думи най-важното е да има яснота за собствеността на сградата и тя да се използва по предназначение.

Болничният шеф заяви, че адвокатите по делото срещу общината струват около 20 000 лв. Той потвърди, че д-р Митрев е депозирал молбата си за напускане до здравното министерство.

„МБАЛ „Хасково“ е една от най-добрите болници в страната с най-бързо сваляне на просрочените задължения. Сега те са около 4 млн. лв., като просрочените са около 2 млн. лв. За сравнение просрочените през 2011 г. бяха 4.5 млн. лв. Болницата изкарва над 1.5 млн. лв. месечно и можем да разплатим на общината оставащите ни задължения за стар период в размер на 260 000 лв.“, заяви д-р Близнаков. Той подчерта, че заработеното от МБАЛ през тази година ще е в размер на 19-20 млн. лв. при 12 млн. лв. през 2011 г. Д-р Близнаков допълни, че не се притеснява от проверки в болницата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
хасковлия
хасковлия
28.11.2014 17:44 17:44

Как може някой изобщо да твърди, че хасковската болница е една от най-добрите в страната? Поне кажете кое и е най-доброто? Някои хора са си зарили главите в пясъка или пък не са излизали от Хасково отдавна. Колкото Хасково е най-хубавия град, толкова и болницата ни е една от най-добрите. Освен това като си изпращате кадрите от спешното в Пирогов на обучение може да забележите, че хората имат достъп с колите си до вратата на спешното карайки хора, които имат нужда от помощ, без да им се налага да плащат на някоя бариера за това „удоволствие“. Кауни с кауни!

Back to top button