Хасково

Посланици посетиха бежанците в Пъстрогор, откриха компютърна зала

БежанциПосланикът на Тайван в Атина Пол Чанг и посланикът на  Суверенния малтийски орден Камило Дзуколи се срещнаха с кмета на Свиленград Георги Манолов, съобщават от пресслужбата на общината.

Те обмениха мнения за бъдещо взаимодействие в области, характерни за икономиката на района като производството на екологично чиста селскостопанска продукция, туризъм, лека промишленост и други. Посланик Дзуколи подари на домакина юбилейна марка от лимитирана серия по случай 20 години дипломатически отношения между Суверенния малтийски орден и Република България.

БежанциПреди това гостите откриха компютърна зала в Транзитния бежански център в село Пъстрогор, където бяха придружени от  Богдан Паташев – първи съветник в посолството на Суверенния орден на Малта в България и от заместник-кмета на Свиленград Мария Костадинова.

Залата е оборудвана с лаптопи и принтер, закупени със средства, дарени от Тайван и Малтийския орден. Идеята и организацията  за това са на кмета Георги Манолов. Директорът на Транзитния бежански център Георги Марков изрази благодарности към гостите и отбеляза, че дарението ще задоволи  нуждата от достъп до компютри и безплатен интернет на 260-те имигранти, настанени  там.

Сградата разполага с обособена  зала, в която е липсвало  необходимото техническо оборудване. Досега общината предоставяше на бежанците безплатно ползване на интернет и компютри в Общинската библиотека в Свиленград, но поради отдалечеността на центъра на 9 км от града, не е удобно за хората да пътуват ежедневно.

От откриването му през май 2012 г. през транзитния център са преминали около 3000 бежанци. Основната част от тях са от Сирия, следват от Афганистан, Ирак и от африкански държави. В центъра работят 60 души – специалисти и персонал.

 Бежанци Бежанци 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button