Хасково

Д-р Кунчев: Няма драма с качеството на водата в Хасково

ПресконференцияНе виждам драма с качеството на водата в Хасково. Тук директен риск за здравето на хората няма, заяви на пресконференция в областния град главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

ПресконференцияТой призна, че наистина има завишени стойности на манган, които обаче не са опасни. „По закон обаче стойностите на мангана трябва да са 50 микрограма на литър и за това ние я забранихме за питейни нужди. Но реално ако тази вода се консумира 5 – 10 – 20 дни няма да се случи нищо опасно. Нашият съвет обаче е тя да не се предлага на деца и да се използва за готвене. Яслите и детските градини са обезпечени с чиста питейна вода“, заяви д-р Кунчев.

От РЗИ-Хасково информираха, че на 11 декември са взели проби от помпите при Ябълково и стойностите на манган там са били 97 микрограма на литър. Тези при Трети подем до Хасково са 182 микрограма на литър. Взети са проби и от хасковски квартали, които още се обработват.

Според д-р Кунчев ситуацията с водата в Хасково ще се нормализира скоро.

Повече време ще отнеме проблемът с водоподаването в община Свиленград заради залятата помпена станция „Момково“. В селата там има изпратени водоноски, както и в бежанския лагер в Пъстрогор, който също е бил инспектиран от специалиста. Той подчерта, че там има достатъчно вода за хигиенни нужди, осигурена е и питейна.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
a.dimov
a.dimov
12.12.2014 20:33 20:33

Ще има ли някой от ВиК да каве на гражданите,че от година пречиствателната за манган в с.Ябълково е спряна за икономия на ток а персонала е съкратен и е на борсата. И защо наливат белина като за световно за да скрият наличието на ешерихие коли !

гост
гост
12.12.2014 23:50 23:50

И от Сивата вода да пием директно пак няма опасност 10-20 дни.

nana
nana
13.12.2014 6:57 6:57

не разбрахте ли че това управление на ВиК трябва да си ходи вече но какво се мотаят Делян Добрев и другите та не ги изгонят.Разхождат се с джипове и коли насам натам плетат си кошниците и крещят на подчинените си колко много работят и колко много са направили през едногодишното си управление .Псехически тормозят хората които наистина работят.Те са велики другото управление четири години нищо не е направило.Не само пречиствателната в Ябълково спряха и хората са на борсата още колко ще крадат не се знае.

gost
gost
13.12.2014 11:46 11:46

Драмата е че е скъпа, а не става за пиене. Друго какво не виждаш?

Back to top button