Хасково

Инвеститор иска да строи мини ВЕЦ на язовир „Тракиец“

ИлюстрацияИнвестиционно намерение за изграждане на малък ВЕЦ е постъпило в РИОСВ-Хасково.

Възложител е „Тракивец“ ЕАД, с адрес на управление София. Това съобщи хасковското сдружение „Съюз за възстановяване и развитие“, което следи инвестиционните намерения,  представляващи обществен интерес.

Проектът „Омбудсман на природата“ на сдружението е подкрепен от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

Изграждането на минивеца се предвижда след язовирната стена на язовир „Тракиец“. Централата ще поема водата от водовземната кула, предвидено е изграждане на нов напорен тръбопровод с дължина 410 м. В сградата на централата ще бъде монтирана една водна турбина. Очакваното производство на електроенергия е 2.241 GWh.

Становището на Басейнова дирекция-Пловдив е, че реализацията на инвестиционното предложение е допустимо от гледна точка на постигане на целите на околна среда и мерките за постигане на добро състояние на водите. Няма вероятност то да окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда, природни местообитания, популации и местообитания на видове и човешкото здраве, гласи решението на РИОСВ.

9 коментара

 1. Ами що не си построи най напред язови и каквото иска да прави,ако иска и на жена си пломба да сложи отдоло.Басейнова дирекция,незнам кво,що.
  ПО ТОЗИ ВЪПРОС ТРЯБВА ДА СЕ ПРОВЕДЕ РЕФЕРЕНДУМ В ХАСКОВО И ОКОЛНИТЕ СЕЛА.Стига вече подаръци,фотоволтаици,не знам кви и накарая пак тока е олеле.Продажници,някой пак иска да се нагуши и то много.

 2. Прав е Хасковлията,този язовир е построен от парите на хората през 60-те години на миналия век и сега какво,ще се блажи някой който е крал парици от гърбъ на същите хорица.
  За това РЕФЕРЕНДУМ или бомба на стената…

  1. Байноооо,нали като туриш бомба на стената и твоята къща в село Тракиец ще отиде. И може и бурканите в мазето ти да счупи. Байнооооооооо.

 3. На гол гръб и сто тояги са малко.Така,че ако някой си поиска да му направят свирка да отиде на улицата с червените фенери и толкоз.Ще направят ВЕЦ през крив макарон.Тия от София да не са с два чифта,да си правят каквото се пожелаят там и в Софийско поле.Повече няма да превиваме гръб.Да Ви е ясно.

 4. То даже е ясно кой е инвеститора, той другите ги изгони отдавна :). Обаче много е яка идеята за референдум на селяните от околните села . УУУУ СЕЛЯНИИИИИ!!!

 5. Лелии,на тва дуварче ку му турят идин фищек,ко ль за стань аъъ?Майции

 6. Очакваното производство на електроенергия е 2.241 GWh.Вие знаете ли, че това е мощността на АЕЦ Козлодуй.От това по-тъпо нещо не съм чувал.

 7. На специалиста по мощност на АЕЦ Козлодуй да му препоръчам да прочете малко и да научи разликата между GWh и GW . Мощността на АЕЦ в Козлодуй е 2 000 MW или за да те улесня това са 2 GW . А когато тази централа в Козлодуй работи 1 час тогава тя ще произведе 2 GWh ,а като работи например 5 часа ще ти произведе 10 GWh ЕНЕРГИЯ. Понимайш батка-едното е мощност,другото е произведена енергия за някакви си часове и затова мерната единица е киловатчас или в случая гигаватчас. Та тая централка на тия хора за година ще произведе тая енергия дето Козлодуй я дава за един час.
  Да те светна щото по-тъпо от твоя извод не бях чувал.

 8. А аз си мислех,че водата дето изтича се използва и до сега за ток. Колко е тъпо,че така се е губила тази енергия до сега,а копаме въглища да ни димят. Хубаво е ,че някой ще използва тази вода -тя така и така си тече,поне енергията да не отива на вятъра. Браво на тия дето са се сетили за това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button