Регион

В Дневния център в Свиленград извършват терапия в сензорна стая

ЦентърКметът на Свиленград Георги Манолов и директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане в Хасково Стефан Манахилов откриха благоустроения втори етаж на Дневния център за деца с увреждания „Надежда“, съобщават от пресслужбата на кметството.

Новата придобивка бе осветена от отец Георги и отец Януарий.

ЦентърВъзпитаниците на центъра се представиха с изпълнения на песни и стихчета и подариха на гостите изработени от тях коледни играчки от хартия. В словото си ръководителят на социалното заведение Пейка Господинова благодари за съдействието и подкрепата на общината и лично на кмета Манолов за осигуряването на микробус за превозване на децата. Това дарение освободи ресурс за извършването на ремонтните дейности и всички подобрения, необходими за специфичните грижи и занимания в центъра.

Средствата, инвестирани в ремонта и оборудването, са около 54 000 лв. от бюджета на социалното заведение.

След основен ремонт вторият етаж е обзаведен с кътове за битови умения – по готварство, фризьорство, шивачество и домашен майстор. Обособено е спално помещение за най-малките деца. Закупени са подвижна рампа и подемно устройство за преодоляване на стълби. Най-голямата придобивка, с каквато могат да се похвалят малко центрове в България, е сензорна стая, оборудвана с девет уреда, доставени от Германия. Чрез различни светлини, природни звуци, изображения на звездно небе и допир до различни повърхности в нея се провеждат занимания за стимулиране на сетивата на децата – слух, зрение, тактилни усещания и др. Добре се повлиява двигателната система – усета за положението на тялото в пространството, засегнати при ДЦП. Положителен е ефектът и при ранен детски аутизъм. На 13 декември целият екип на дневния център премина обучение за работа с апаратурата в сензорната стая.

 Център Център 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

7 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Нелина
Нелина
17.12.2014 13:45 13:45

Пламен прави сензорна терапия???? Боже, боже! Директорката пък е партиен кадър със специалност ИКОНОМИКА! Да ме се не начудиш на това!

Павел
Павел
17.12.2014 16:14 16:14

Пламен и терапевт и психолог! Ай стига де! Какви са тия глупости! Тоя за нищо не стааааааааа.

Георги
Георги
23.12.2014 10:12 10:12

На Ганчо-баничката внука-Пламен станал психолог? Недейте така бе, хора! Боже пази ни от „сляпо да прогледа“!

Ванина
Ванина
07.01.2015 13:15 13:15

Пламен-малката баничка лекувал деца? Какви са тия глупости бе, хора! Пламен е …….хайде на не ви казвам……

виво
виво
10.01.2015 18:12 18:12

Че какво лошо има да помагаш на деца, които нямат късмет в живота и да споделяш мъката на техните родителите?Това не всеки може да го издържи! Засрамете се!Не е от значение какво е образованието ти човек цял живот се учи! Важно е какъв човек си отвътре!

Ванина
Ванина
16.01.2015 15:24 15:24

Там е работата, че Пламен отвътре е гнил! Иначе, най-доброто нещо на света е да се помага на децата!

Анонимен
Анонимен
26.03.2015 22:59 22:59

Типичен Свиленградски манталитет! Ей прости хорица сме тука бе! Всеки гледа в чинията на другия и изтъква себе си колко е велик!

Back to top button