Регион

Засегнатите от пръсканията пчелари искат компенсации и наказания

Засегнатите от пръсканията над община Димитровград пчелари излязоха с отворено писмо до премиера, европарламента, прокуратурата и медиите.


Писмото е придружено с подписка на стопаните на над 3000 пчелни семейства, пострадали от пръсканията срещу комарите във връзка с превенцията на заразния нодуларен дерматит.

Според пчеларите пръскането се е извършило при грубо неспазване и нарушаване на Наредба 15 от 8 април 2004 г. за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и Закона за пчеларството, в резултат на което всички пчелари са претърпели и продължават да търпят огромни загуби и пропуснати ползи. Засегнати са над 3000 пчелни семейства – до 90% от работната пчела извън кошера е унищожена.

Косвените щети пък са: намаляване добивите на земеделските производители, унищожени са дивите пчели, нарушено е цялото биологично и екоравновесие в общината, негативни последици за майката и пилото в кошера.

И досега хората нямат яснота с какъв препарат е извършено пръскането и защо не са били уведомени.

Пчеларите настояват за незабавно спиране на незаконните действия, да се спазват законите в страната, да се зачитат техните права, да се извърши проверка и виновните да понесат отговорност и държавата да компенсира загубите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button