Хасково

14 хасковлии вече декларираха доходи по интернет

ИлюстрацияС 14 декларации за доходи, подадени по интернет, стартира данъчната кампания в офиса на НАП в Хасково.

Именно онлайн подадените декларации носят единствено облекчение от тази година, напомнят от приходната агенция. 5% отстъпка от данъка за довнасяне се полага, ако формулярът е пуснат по интернет до 31 март и подателят няма стари задължения.

С кампанията през 2015 г. обаче се поставя началото на възможността гражданите да декларират доходи по интернет без да имат електронен подпис, а чрез персонален идентификационен код (ПИК). Такъв се издава безплатно във всеки офис на НАП по постоянен адрес на лицата.

Нови са и самите годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица. От тази година формулярите са в значително намален обем. Основните разлики в декларацията за доходите на гражданите са, че за доходи от трудов договор не се посочват данни за работодателя, защото тази информация е вече налична в НАП. Друга промяна са таблиците с кодове за вида на доходите. Например гражданите, получили хонорар през 2014 г. го декларират в Приложение 3 на декларацията с код 307. Съществено изменение в документа е, че удържаните и внесени през 2014 г. осигурителни вноски се посочват общо, а не разбити по фондовете за държавно обществено осигуряване, здравно осигуряване и др.

Освен онлайн, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или лично в офис на НАП. Физическите лица могат да подадат декларациите си не по-късно от 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне. Всички данъци се плащат по една единствена банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълва само кода за вид плащане, който е 11 00 00 – „Данъци и други приходи за централния бюджет“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Аз
Аз
05.01.2015 23:24 23:24

Много интересно как са си подали декларациите, като на страницата на НАП за видовете данъци пише „информацията е в процес на актуализация“

Back to top button