Хасково

Санират първо панелките в Хасково

ПресконференцияСанирането на жилищни сгради по националната програма, която предлага 100% безвъзмездна помощ, ще обхване първо панелните и стоманобетонните сгради в Хасково.

Това напомниха на пресконференция в общината замкметът Нели Станева, главният архитект Кремена Цонева и директорът на дирекция „Строителство, инвестиционна политика и екология“ Налян Гюджен. Брифингът бе по повод множество запитвания от граждани.

Санирането се очаква да стартира в средата на 2016 г., като за него са предвидени около 1 млрд. лв. Парите ще минават през банката за развитие. Посредник между сдруженията на етажната собственост и банката ще са общините.

За санирането могат да кандидатстват жилищни сгради с минимум 36 апартамента, като по закон се изисква съгласието на поне 67% от домакинствата. За да кандидатстват сдруженията трябва да се регистрират след което да направят заявка за саниране в общината.

В началото от санирането ще могат да се възползват панелките, като за Хасково това са например кварталите „Орфей“ и „Бадема“. Тухлените сгради се очаква да получат възможност на по-късен етап до 2020 г.

Санирането обхваща покриви, фасади, стълбища, топлоизолация, дограма. Финансирането обхваща всичко – от обследването до издаването на енергийния паспорт на сградата.

Идеята е да се санират цели сгради, а не на парче. Общината ще провежда и обществена поръчка за избор на изпълнител за санирането.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
читател
читател
06.01.2015 15:29 15:29

Само не разбрах защо е нужно да се регистрира сдружение, вместо директно да си кандидатстват съответните домсъвети? Регистрацията, документацията и т.н. във връзка с едно сдружение е излишно усложнение, разходи и главоблъсканица. Всичко е хубаво, но винаги има по едно Ако и Обаче.

Back to top button