Регион

Баба Матена от Ивайловград стана на 105 години

СтолетницаДнес най-възрастният жител на община Ивайловград, баба Матена Зокова отпразнува 105 години с тържество в Дома за стари хора в града.

Баба Матена е родена в Голям Дервент на 13 януари 1910 година.

СтолетницаНейните дядо, чичо и баща построили голяма къща там, с намерението да живеят заедно в нея. В къщата обаче те живели само 3 години и по време на събитията от 1913 г. тя била опожарена.

В размирните времена са убити вуйчо й и неин прачичо. По време на похода на бежанците, когато майката на баба Матена заедно с най-големия си син и малката Матена на ръце видяла, че турците почти ги настигат, хвърлила багажа, който носела със себе си, а невръстната Матена оставила да нощува в една хралупа. Скрити в гъстите гори и високи папрати, българите се спасили от гибел и тригодишната Матена била отново в прегръдките на майка си. Нейното 5-членно семейство заедно с друго 3-членно живеят известно време в една стая без покрив. След няколко неуспешни опита да се настанят на други места семейството на баба Матена, заедно с други бежанци се заселват в Ламбух.

СтолетницаРожденичката посрещна в добро здраве своите гости, дошли за празника й. Сред тях бяха кметът на община Ивайловград Диана Овчарова, ръководството на общината, Будинка Коларова – председател на пенсионерски клуб „Дружба“.

Малчуганите от ОДЗ „Ивайловград“ я поздравиха с песни и танци, музикален поздрав отправиха Марияна Проданова и Таня Стаматова.

Рожденичката получи много подаръци и поздравителен адрес от Овчарова. Не липсваше и празнична торта.

Баба Матена пожела на всички гости да бъдат живи и здрави и да достигнат нейните години.

 

Столетница  Столетница 
 Столетница  Столетница

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button