Хасково

Безплатното саниране ще вдигне данък сгради

СрещаДо 20 – 30 дни трае регистрацията на сдружението на собствениците, задължително за кандидатстване по Националната програма за безплатно саниране на сгради.

Това стана ясно на днешната среща на депутата от ГЕРБ Делян Добрев в Хасково. Тя премина при засилен интерес, като на нея се явиха над 300 човека, което доведе и до смяна на залата с по-голяма в Дома на техниката.

Адв. Таня Захариева се ангажира да съдейства на всички при кандидатстването. Тя съобщи, че още утре на сайта на областна администрация ще бъдат публикувани образците, които етажните собствености трябва да попълнят за регистрацията на едно сдружение в Агенцията по вписванията, където ще платят единствено 10 лв.

СрещаХората поставиха много въпроси, на които Добрев и Захариева отговаряха. Ако в блока има ведомствени жилища или ипотекирани, поканата за общото събрание трябва да се изпрати и до съответната институция. На срещата стана ясно, че ще бъдат ремонтирани и асансьорите, но те няма да бъдат подменяни. Вече регистрирани етажни собственици в общината, като входове, не могат да кандидатстват, а това е възможно от сдружението на целия блок. Остъклените тераси си остават, както и старите дограми, които отговарят на енергийната ефективност. Ако са различен цвят обаче върху тях ще бъде залепено фолио с цвета на останалата част от сградата.

Haskovo.info припомня, че санирането се очаква да стартира в средата на 2016 г., като за него са предвидени около 1 млрд. лв. Посредник между сдруженията на етажната собственост и банката ще са общините. За санирането могат да кандидатстват жилищни сгради с минимум 36 апартамента, като по закон се изисква съгласието на поне 67% от домакинствата. В началото от санирането ще могат да се възползват панелките, като за Хасково това са например кварталите „Орфей“ и „Бадема“. Тухлените сгради се очаква да получат възможност на по-късен етап до 2020 г.

Санирането обхваща покриви, фасади, стълбища, топлоизолация, дограма. Финансирането обхваща всичко – от обследването до издаването на енергийния паспорт на сградата.

Санирането ще вдигне данъчната оценка и съответно данък сгради, като Добрев даде пример, че ако сега се плащат 80-90 лв. след ремонта данъкът ще е 100-120 лв.

Заради големия интерес в петък ще се проведе нова среща в Дома на техниката само за живеещите в кв. „Орфей“, през следващата седмица във вторник за „Бадема“, а в понеделник за всички останали. Срещите ще са в малката зала от 18 часа.

Добрев подчерта, че ще се финансират първите, подали документи, до изчерпването на средствата.

Среща  Среща 
 Среща  Среща

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
20.01.2015 14:00 14:00

Щом ще ми вдигат данъка,да ма фанат за ХУЯ да са подпишаа.Я съм си намерил парици и съм са санирал.
Мога да са подписвам само с гол х*й по големте бажаци на Т.Захарчето яаа…

Голям к*р.
Голям к*р.
20.01.2015 14:05 14:05

Ам тва с училцата за къф к*р сидеше там,сигур е за голям к*р…

Маргарита
Маргарита
20.01.2015 21:39 21:39

Нова уловка! Тези сдружения са вече държавни и в един момент могат да бъдат обявени във фалит.И ето ти тебе бесило… Оставаш без жилище!

Back to top button