Хасково

Областният съвет на ветераните от войните издаде сборник със спомени

ИлюстрацияИзлезе от печат сборникът „Ветераните разказват“.

Той е посветен на 70 г. от края на Втората а световна война, в която „България влиза като съюзник на Третия райх, и излиза като съюзник на антихитлеристка коалиция“.

Автор и съставител е д-р Виолета Костова, главен уредник на отдел „Най-нова история“ в Регионалния исторически музей в Хасково, чиито научни интереси са в областта на следвоенната история на региона.

Сборникът съдържа автентични спомени на 15 участници във войната от различни селища на Хасковска област. Разказите им са документирани чрез интервюта, аудиoзаписите се съхраняват в музейните фондове. Най-ценното в тях е личният поглед към световния конфликт, в който някогашните млади хора стават участници по дълг или доброволно. Ето какво казва днешната  димитровградчанка Мария Тотева, служила като медицинска сестра: „За мен войната като във фокус събра и жал, и мъка, стон и вик на онези, които завинаги оставиха живота си по полетата на Унгария“.

Обзорна статия в сборника проследява бойния път на военните части от хасковския край в заключителния етап на войната. Изданието е допълнено със списък на загиналите по бойните полет – със снимки и факсимилета на документи.

Ето какво пише  в сборника именитият историк акад. Георги Марков: „Споделени са незабравими преживявания отпреди 70 г. не само за героизма, но и за страха, болката и инстинктивната борба за оцеляване, защото животът продължава и след войната“.  Ученият допълва още, че направеното в настоящия сборник е достойно за похвала, надпреварата с времето изисква да се интервюират колкото е възможно повече ветерани, защото всички ще кажат нещо по-различно чрез личното възприятие на съдбоносните събития.

Сборникът излиза по инициатива на Областния съюз на ветераните от войните в Хасково с председател Аврам Ниего.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ask
ask
02.02.2015 15:42 15:42

Много жалко, че т.н. комунисти, приватизираха героизма на участниците във Втората световна война. След това уволниха всички останали живи офицери и сержанти от Царската армия. И „другари комунисти“ докъде ни докарахте? Ако имахте капка срам щяхте да се покриете и да не се обаждат.

Back to top button