Хасково

Раковоболните в Хасковско се увеличават с 2% годишно

ПресконференцияРаковоболните в Хасковска област се увеличават средногодишно с по 2%, стана ясно на пресконференция за Световния ден за борба с рака в РЗИ-Хасково. Статистиката е такава и в световен мащаб.

В брифинга участваха: д-р Анелия Павлова, началник на Лъчетерапевтично отделение, д-р Любомир Василев, началник на Хирургично отделение, д-р Петя Костадинова, началник на Регионален раков регистър и Красимира Богданова, старши експерт, отдел ПБПЗ в РЗИ-Хасково.

Регистрираните болни през 2013-а са били 1510, от които 841 мъже и 669 жени, като починалите са 768. За сравнение регистрираните 10 г. по-рано са били 1220.

Специалистите алармираха, че за да се преодолее негативната тенденция трябва да се подобри качеството на живот и да се намалят рисковите фактори: тютюнопушене, алкохол, да се увеличи физическата активност и наблегне на здравословното хранене.

У нас профилактиката също не е на достатъчно високо ниво, като при 40% от случаите на рак, диагностицирането става в 3 – 4 стадий на болестта, когато е много късно за терапия.

Д-р Василев препоръча на жените сами да си преглеждат гърдите след месечния цикъл и ако усетят бучка да потърсят специалист, а веднъж годишно профилактично да минават преглед при онколог. По думите на специалиста е мит, че бенките не трябва да се пипат. Той подчерта, че лекарят безболезнено и безплатно отстранява проблемните бенки.

Д-р Павлова съобщи, че от декември в комплекса в кв. „Болярово“ работи апарата за дълбока лъчетерапия и през него вече са преминали 15 пациенти.

Мотото на Световния ден е „Ракът не е извън нас“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
04.02.2015 20:45 20:45

Pirvo nacalno trqbva da se premahnat BAZOVITE STANCII NA GSM OPERATORITE ot naseline mesta ……. i GMO produktite

Back to top button