Хасково

Езиковата отбеляза 130 г. от рождението на Асен Златаров със серия изяви

ПразникХасковската ГПЧЕ „Асен Златаров“ и общината отбелязаха 130 г. от рождението на Асен Златаров със серия от събития.

Първо учениците положиха венци и цветя пред паметника на патрона си до театър „Иван Димов“.

След това под съпровода на духовия оркестър гимназистите посетиха откриването на изложбата, посветена на Златаров във фоайето на Регионална библиотека „Христо Смирненски“.

ПразникВ експозицията са изложени малка част от наследството, завещано от Златаров на поколенията. Сред тях са: „Из науката и живота“ – очерки по естествознание, „Два свята“ – политико-обществено изказване, „Световните тайни и делото на Айнщайн“, „Слънцето и живота“ – философско четиво, „Гибелни блаженствa“ – труд за вредата от алкохола и наркотичните вещества, „Мисъл и воля“ – седмичник за култура, вестник „Академик“, сборници, избрани съчинения и литература за Златаров.

Тържествата завършиха с пищен концерт в голямата зала на Младежкия център. Гимназистите бяха поздравени от директора Пенка Делиева, която награди и победителите от конкурсите по повод патронния празник. В концерта се изявиха много от талантливите младежи на елитната гимназия.

Асен Златаров е роден на 16 февруари 1885 г. в Хасково. През 1903 г. семейството се премества в София, а на следващата година заминава за Женева, където Златаров следва химия. През 1908 г. във Франция получава титлата „Доктор по физика и химия“, специализира и в Германия. Мобилизиран е в Първата световна война. През 1928 г. е избран за председател на Съюза на българските химици.

Асен Златаров умира на 22 декември 1936 г. във Виена и е погребан в Софийските централни гробища.

Празник  Празник 
 Празник  Празник
 Празник  Празник
 Празник  Празник
 Празник  Празник
 Празник  Празник
 Празник  Празник
 Празник  Празник

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button