Хасково

Министърът иска университет на третата възраст в Хасково

МинистърЗа създаването на университет на третата възраст се обяви във Фейсбук министърът на образованието Тодор Танев.

Той е споделил идеята си след вчерашната среща в Хасково с кмета Георги Иванов.

Както Haskovo.info писа преди разговора с градоначалника Танев посети ФСГ „Атанас Буров“ и изнесе лекция пред 11-класници за възможностите за развитие.

Според Танев университета на третата възраст ще е тип професионален колеж.

„Мисията му е да защитава човешкото право на всеки гражданин за допълване или получаване на нови знания, активен живот във всяка възраст, поддържане на добро лично психофизическо състояние, активно участие в обществения живот и предаване на натрупания опит на новите поколения“, обяснява министърът.

Слушател в УТВ може да бъде всеки човек в зряла възраст, който желае да развива нови социални взаимодействия, да участва в живота на обществото със своя труд и опит. Същевременно УТВ ще приема и студенти за бакалавърско обучение по нова специалност – геронтология, както и студенти от други ВУЗ-ове за практики или научна дейност, за което те получават кредити.

Според Танев такъв университет ще има голям потенциал в контекста на демографска криза.

Съществена част от обучението ще се извършва присъствено, но са включени и дистанционни форми, фокус групи, дискусии и други непреки форми на обучение.

Това ще бъде първа цялостна инициатива в това отношение на територията на България.

Области на изследване и развитие: професионална квалификация и преквалификация, философия, футурология, история, политология, право, макроикономика, основи на банковото дело, медии, възрастова психология, геронтология, компютри, чуждоезиково обучение, изкуства, спорт и здравеопазване.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
тра ла ла
тра ла ла
17.02.2015 12:55 12:55

Този Господин още с глупостите които каза в Кърджали показа че изобщо не е за този пост и вместо да си подаде оставката се чуди какви щуротии още да измисли……

инспекторат по образованието х
инспекторат по образованието х
17.02.2015 13:23 13:23

Панайотов припка като пеперудка около тоз ИДИОТ – министъра , който оценява гениални учени и пълководци като нищожества !

Четящ
Четящ
17.02.2015 13:40 13:40

Чудесна идея! За обучението през целия живот трябва да се създават истински възможности, в допълнение на личната инициатива. Дано последват практически действия в тази насока. Най-после! Приветствам!

Браво
Браво
17.02.2015 14:13 14:13

Най-накрая една разумна идея на просветния министър! Защо децата ни да харчат пари в други градове? Нека си останат тук при нас в Хасково! Няма да оправяме икономиката на други общини и области и децата ни да мизеруват по скъпи квартири. Браво! Браво! Дано да се случи и в нашия град!

ками
ками
17.02.2015 14:32 14:32

Защо само медицински колеж? Нека има прием и за Медицина, поне един к*рс студенти! Имаме прекрасна болница, апаратура и доктори, кой от кой по-способни! Да не би в Стара Загора болницата и докторите да са по-добри?

читател
читател
17.02.2015 15:53 15:53

Въобще не мога да му хвана мисълта на тоз господин? Глупости и нищо друго.

Back to top button