Хасково

Отбелязаха 56 г. от смъртта на Недялка Симеонова в Хасково

Годишнина56 г. от смъртта на именитата цигуларка проф. Недялка Симеонова се отбелязаха днес в Хасково.

ГодишнинаОбщината организира посещение със свободен вход на постоянната експозиция „Хасковски будители“. Експозицията е разположена в Кирковото училище („Синята къща“) и съхранява материали за най-изявените личности с принос в духовното развитие на Хасково от Възраждането до наши дни. Тук може да бъде видяна детската цигулка на Недялка Симеонова, както и предмети, писма и документи, свързани с живота и творческата кариера на бележитата музикантка.

От 17 часа посетителите на експозицията чуха слово за живота и творчеството на Недялка Симеонова от главния уредник в РИМ-Хасково д-р Виолета Костова. Пред гостите се представи трио „Кантабиле“: Ива Томова (флейта), Ели Софтова (цигулка), Красимира Генева (пиано). Дамите изпълниха: класика – Шуберт, Бетовен, Моцарт, Чайковски, Щраус, популярна музика с поп и рок нюанси, музика на „Бийтълс“, джаз, фрагменти от филмова музика.

Името на Недялка Симеонова се появява в българската музикална култура в началото на 20 век. Тя е родена в Хасково на 2 декември 1901 г. и изнася първия си концерт в салона на „Славянска беседа“ през 1910 г. На следващия ден вестниците я наричат детето-чудо.

ГодишнинаПървият й учител е баща й – Димитър Симеонов. Системно обучение Недялка Симеонова започва в цигулковата школа на Жан Малат в София. През септември 1913 г. тя заминава с баща си за САЩ. Основна цел на пътуването е да се съберат средства за пострадалите от Балканските войни чрез изнасяне на концерти на 12-годишната виртуозка в Бостън и предградията му, както и в други градове.

С усилията на Джулия Ковън е основан „Фонд Недялка Симеонова“ за обучението й при Леополд Ауер. Събраните обаче около 600 000 лв. Недялка Симеонова дарява за пострадалите в Балканските войни, преведени на Червения кръст в България.

ГодишнинаСимеонова концертрира в страната, Европа, САЩ, Египет, Аржентина, Чили, Австралия, остров Ява и печели много награди.

Заминава на лечение в Париж през януари 1959 г. и след тежка операция, умира на 14 март.

На 9 декември 1971 г. се открива първият фестивал „Недялка Симеонова“ в Хасково. 100-годишнината от рождението на Симеонова е повод да се възстанови ежегодното провеждане. През 2002 г. в рамките на Музикалните дни се организира Първи международен конкурс за цигулари „Проф. Недялка Симеонова“, който продължава и досега.

 Годишнина  Годишнина
 Годишнина  Годишнина
 Годишнина  Годишнина
 Годишнина  Годишнина

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button