Хасково

Езиковата впечатли Страсбург, английският им по-добър от на евродепутати

ЕзиковаГрупа отлични гимназисти от хасковската ГПЧЕ „Асен Златаров“ се завърна от посещение на Европейския парламент в Страсбург.

Там представителният отбор Езиковата взе участие в парламентарните дебати по програмата Евроскола.

ЕзиковаОколо 580 ученици и учители от 23 държави-членки на ЕС посетиха Страсбург. Представителни групи от Австрия, Белгия, България, Хърватска, Дания, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Литва, Кипър, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения,  Швеция, Испания, Финландия, Унгария,  Люксембург и Великобритания имаха възможност да се срещнат в една от най-важните институции на ЕС.

24 ученици и 3 учители от ГПЧЕ бяха в европарламента в деня на Евроскола, като единствени представители на България. Това стана благодарение на проведеното през ноември миналата година регионално състезание и предварителната подготовка, която участниците получиха от своите ръководители Дарина Влайкова и Маргарита Добрева. Хасковлии участваха активно в пленарното заседание.

При срещата с представители на Европейския парламент Преслав Александров, Татяна Вълканова и Деница Ченголова задаваха въпроси, свързани с европейската интеграция, имиграционната политика, подготовката на специалисти за развитието на общата европейска икономика и младежката безработица.

Представянето на България и гимназията бе направено от Теодора Делчева и Преслав Александров, които очароваха публиката със своите познания по английски език. Нашите дори получили похвали, че владеят английски в пъти по-добре от някои евродепутати.

ЕзиковаСлед това участниците се разделиха в групи, според предварително обявените теми: Околна среда и възобновяема енергия, 2015 – Европейска година за развитие, Бъдещето на Европа, Свобода на информацията и активно гражданство, Миграция и интеграция и Развитие на младежта. При работата в малки групи нашите ученици са имали възможност да се изявят като отлични презентатори на своите идеи, които се чуха в заседателната зала на Европарламента. В оживените дебати се включиха представители на всички държави, които дадоха своя глас за много добрите идеи и отхвърлиха тези, за които не бяха убедително представени. Чрез всеобщо гласуване се приемаха или отхвърляха техните решения.

Последва сформиране на случаен принцип на отбори, съставени от по четирима представители и попълване на въпросници. Един от най-добрите отбори, с участието на десетокласничката Деспина Деспова, достигна до финала и само една точка го раздели от първото място.

Евроскола е форум за ученици, на който те провеждат дискусии и дебати по важните проблеми за ЕС в многоезични работни групи. Участниците се запознават отблизо с работата на европейските институции, показват знанията си по време на дебатите и в процеса на вземане на решения, а в пленарната зала се учат как да работят в сътрудничество с участници от други държави.

Училищата, които участват в тази програма, се избират чрез национално състезание, организирано от Информационното бюро на ЕП във всяка държава.

Езикова   Езикова
 Езикова  Езикова
 Езикова  Езикова
 Езикова  Езикова

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

12 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ГПЧИ
ГПЧИ
18.03.2015 16:19 16:19

Трогателно!Изключително!

Браво, ученици!Прекрасни деца!Нашето бъдеще!
Браво, учители!Истински педагози!
Бъдете здрави, желая Ви нови успехи!

Avi Benedi
Avi Benedi
20.03.2015 8:34 8:34

Само да ви обясня , че всичко беше обявено публично и всеки от английските паралелки от 10 и 11 клас можеше да се яви на конк*рса !!! Много от вас не знаят колкол труд сме положили преди да отидем в Страсбург!

Анонимен
Анонимен
19.03.2015 23:09 23:09

Работата е , че тези неща не се обявяват публично (или прекалено малко хора знаят за тях)… Има достатъчно проекти в тази гимназия, на които ходят основно деца на учители (което е нормално), но по този начин се лишават другите деца, а съм сигурна, че има доста, които го заслужават повече. А иначе браво на тези момичета и момчета!

.
.
19.03.2015 21:46 21:46

Cqlata tazi zloba, koqto chovek moje da useti or komentarite vi, dokazva samo kolko e nisko nivoto, koeto ste dostignali I kolko e malyk mirogledyt vi. Vmesto da sipete zloba drugiq put, kogato izkochi podobna vyzmojnost ne stoite po kafetata, ami prochete neshto I se qvete, za da moje sledvashtiqt pyt upeha da e vash :)

Meow
Meow
19.03.2015 15:38 15:38

От кол и въже, ама са отишли, защото са го заслужили! Ти, който се смяташ за по-стойностен от тези 24 талантливи деца – къде си отишъл, да те питам аз? Никъде. До никъде няма и да стигнеш с тая злоба!

chaka raka
chaka raka
19.03.2015 11:31 11:31

за Вълканова и Деспова ли говорите ;д тези не знаят на кой свят са и са дъщери на учителки от ГПЧЕ

ludiq
ludiq
19.03.2015 11:27 11:27

kvi sa tiq subrani ot kol i vuje… kvo shte mi reshavat :@

Avi Benedi
Avi Benedi
18.03.2015 21:54 21:54

Koi shte mu kaje

Ali reza lo6o mi e
Ali reza lo6o mi e
18.03.2015 21:52 21:52

zako tiq mastii sa tam we

Krasimir Vezev
Krasimir Vezev
18.03.2015 21:51 21:51

Why are most of the girls daughters of the teachers that work in that school?

Горда
Горда
18.03.2015 20:39 20:39

Браво, момичета и момчета! Моля ,след като завършите своето образование останете или се върнете в България!!! Ние имаме нужда от такива като Вас! България има нужда от Вас!!! Браво и на Вашите учители!!!

Елена Шидрова
Елена Шидрова
20.03.2015 13:01 13:01

И двете ми деца са питомци на гимназията-Пламена Шидерова и Николай Шидеров!!!Не мога да се нахваля от обучението там и израстването им като борбени,амбициозни и интелигентни хора! Далеч съм от мисълта,че това е само наша заслуга като на родители-това е и заслуга н училището и учителите в ГПЧЕ „Проф.д-р Асен Златаров“.За да се учавства в такива проекти трябва първата година да са си гледали работата самите ученици,т.е. да са научили езика.На такова нещо не можеш да тръгнеш без да знаеш езика!Учителите подбират ученици със съвест,за да не ги излагат с липсата на добро езиково ниво!Не злобейте,а натискайте децата си да учат и изисквайте от тях !

Back to top button