Хасково

Туберкулозата се променя, алармират специалисти

ПресконференцияТуберкулозата се променя през последните години, предупреди специалистът по белодробни болести д-р Иван Петров.

Това стана на пресконференция в РЗИ-Хасково по повод Световния ден за борба с туберкулозата и с участието на д-р Иван Александров, началник на отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“.

По думите на д-р Петров, ако обичайно на рентген туберкулозата се регистрира по върховете на белия дроб, то сега вече тя може да е в неговата основа. Така тя прилича на пневмония.

Специалистът подчерта, че има и резистентна туберкулоза, чието лечение се извършва в център в Габрово и е скъпо, тежко и трудно.

102 са били болните от туберкулоза през 2013-а в Хасковска област, като новозаболелите са 47. В последните години не се отчита ръст на заболеваемостта.

Специалистите посочиха, че туберкулозата е заразно заболяване на цялото тяло, а не само на белите дробове. Лечението е изцяло безплатно и продължава между 6 и 8 месеца, като до 3 месеца е в болнични условия.

Д-р Александров заяви, че традиционно се изнасят лекции сред 9-класниците за туберкулозата, ваксината и пробата Манту.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button