Регион

Националният археологически музей открива изложба в Лозен

ИзложбаВ сътрудничество с читалищното настоятелство на с. Лозен, община Любимец, Националният археологически институт с музей при БАН    организира временна изложба „Светилището на Тракийския конник при с. Лозен“.

Археологическите находки са открити в землището на селото преди 122 г.

Експозицията  показва релефи и статуетки на най-почитаното от траките божество от най-голямото му светилище в Югоизточна България. Паметниците датират предимно от II и III в., и се открояват както с особеностите на изображенията, в някои случаи  без аналог в други места, така и с изписването на тракийското име на местността, където са намерени.

С изложбата се чества 90-годишнината от основаването на читалище „Просвета“. Тя е експонирана в дюкяна на дядо Слави, строен в  началото на XX в., където се помещава и етнографската сбирка на селото. В Лозен ще остане до 29 април. Куратор на изложбата е гл. ас. д-р Красимира Карадимитрова от НАИМ при БАН.

Временната изложба е продължение на дългогодишната ни традиция да подкрепяме инициативите на културни институции в страната за популяризиране на богатото ни археологическо наследство, казват в БАН.

С престижната изложба на паметници на тракийското изкуство Лозен отбелязва и 285 г. от основаването на селото. То било заселено от овчари и носело името Диниклий, в онова време в състава на харманлийска околия. Името идва от турската дума динек, което в превод означава сопа, ползвана от местните хора за отбрана.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button