Хасково

Арменците в Хасково започнаха отбелязването на 100 г. от геноцида

АрменциАрменската общност в Хасково започна отбелязването на 100-годишнината от геноцида над арменците.

В читалище „Арарат – 2001“ по арменска телевизия се предаваше директно канонизацията на 1.5-те милиона жертви на геноцида от младотурците в Османската империя през 1915 г. От 18.15 часа пък камбаната на църквата „Сурп Степанос“ ще бие 100 пъти в памет на загиналите. Това ще стане по целия свят с изключение на Турция. Утре от 17 часа е поклонението в арменската църква след което ще има шествие до читалище „Заря“, където ще се играе постановката „100 г. с болка в душата“, обясни Манник Сачлиян, член на църковното настоятелство.

Haskovo.info припомня, че в края на март хасковския общински съвет прие да кръсти парк „Арменци“ в областния град. Това стана по молба на арменската общност във връзка с годишнината от геноцида. Вчера пък кметът на Одрин Реджеп Гюркан изпрати писмо до община Хасково, в което се казва, че замразява договора за побратимяване заради именуването на парка.

Председателят на арменското читалище Мари Пандулева заяви днес, че този акт на одринския кмет не подлежи на коментар и е безсмислен.

 Арменци Арменци 
 Арменци  Арменци

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
tokmakov
tokmakov
24.04.2015 9:03 9:03

Малко и аз да напиша как е истината арменците по време на първата световна война са бунтували срещу империата и са се съюзили с вражески сили и империата приела закон за исселването на бунтовниците по време на изселването са воювали с бойската и около 8846 арменци са починали а за сто години цифрата как станала 1.5 милион вие му мислете!!! Последното броене през 1914г. в имерията живеят 1.2 милиона арменци по любопитни да четат малко хистория. А колко поражения са направили колко села са изгорели колко деца са убили нали казах четете от правилното място с почит и уважение на загиналите от двете страни.

az
az
24.04.2015 10:15 10:15

Genocida se e sluchil, ne e izmislen! Ne pishete gluposti !

Back to top button