Хасково

За Деня на победата почетоха руски летец, погребан в Хасково

ЛетецЗа 70 г. от победата на Червената армия над Германия бе почетен руският летец-изпитател Борис Евгениевич Мелников (1908 – 1983), погребан в Пловдивските гробища в Хасково.

Край гроба на летеца с 61 полета над обсадения Ленинград се събраха патриоти, русофили, официални представители на Руската федерация у нас, дъщерята на Мелников – Елена и неговата внучка дизайнерката Ив Кутти.

ЛетецМелников е роден в град Саратов и от малък има страст по самолетите. Завършва военното училище в Ленинград и е във Военно-въздушните сили на СССР в продължение на 25 г. Той има и 33 полета с транспортен самолет дълбоко в тила на врага, където доставя оръжие на партизаните.

По-късно Мелников става летец-изпитател, като е летял на над 2000 самолета. През 1941 г. за пръв път лети над България.

Борис Мелников е награждаван 14 пъти с ордени и медали, като най-големият орден – „Ленин“ му е връчен през 1954 г. Отличието, заедно с дневниците на летеца, се съхраняват в Регионалния исторически музей в Хасково.

Мелников идва в България при дъщеря си Елена, която е омъжена тук.

Край гроба на Борис Мелников имаше слово за ужасите на Втората световна война, която се води на територията на 40 държави и в нея са загинали над 57 милиона души. Присъстващите почетоха паметта на жертвите с минута мълчание и падане на колене.

Летец  Летец 
 Летец  Летец
 Летец  Летец
 Летец  Летец

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button