Хасково

Стотици на „Китна Тракия“ превърнаха Хасково във фолклорна столица

СъборСтотици изпълнители във всички възрастови групи и категории на юбилейния 50-ти национален събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ на Кенана превърнаха Хасково във фолклорна столица на страната.

СъборКонкурсната програма на събора започна от днес на две сцени и ще продължи и в неделя. 95 детски изпълнения се състезават в „Магията на традицията“. Тук председател на тричленното жури е народният певец от Хасково Тодор Кожухаров.

На втората сцена стотици изпълнения оценява жури с председател ректорът на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив проф. академик Милчо Василев.

СъборЗа юбилейния фолклорен събор са записани 119 групи, 195 индивидуални изпълнители от 73 населени места от 22 общини.

За стотиците посетители на събора има разположен своеобразен панаир с всевъзможни вкусотии, атракциони, скара-бира. Празникът обещава да продължи до късно днес.

СъборСред най-големите атракции са папагалите на хасковлията Николай Колев и неговата помощничка Нанси Колева, гимназистка във ФСГ „Атанас Буров“. Тук малчугани и възрастни се снимат с жълто-синя ара, зеленокрила ара, милитъри ара, жълтокачулато какаду, както и жако. Собственикът им сподели за Haskovo.info, че тези птици са млади, но живеят до 90 г. Цените на красивите птици пък са от 1500 до 5000 лв.

Haskovo.info припомня, че вчера съборът тръгна с откриването на улица на занаятите в центъра на Хасково, на която са разположени 21 шатри на майстори от цялата страна. Вечерта пък на сцената на пл. „Свобода“ едночасов концерт изнесе Академичният фолклорен ансамбъл на АМТИИ-Пловдив.

За всички призьори на юбилейния „Китна Тракия пее и танцува“ са осигурени медали.

 Събор Събор 
 Събор  Събор
 Събор  Събор
 Събор  Събор
 Събор  Събор
 Събор  Събор
 Събор  Събор

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
123
123
16.05.2015 14:42 14:42

Бих искал да попитам този събор за народно творчество ли е или панайр някъкъв ,този изруд с тези папагали какво прави там нямали кой да го изгони къде са природо защитниците .Че и пари за снимки иска къде са НАП имали право на търговия и кой му разрешава касов апарат има ли. Нека се само сезират и да му наложат най тежката глоба сива икономика ало държавните органи не си затваряйте очите и го глобете този с папагалите фирма имали и как се отчита пред нАП.

Славка
Славка
16.05.2015 14:54 14:54

Тука повече помаци от българите . И помаците пеят ли пеят и тука и в джамията браво на тях…

илияна
илияна
16.05.2015 15:57 15:57

като си толкова потресен защо се криеш зад анонимност??? За дребни души като теб с удоволствие бих ти издействала една снимка без пари…..по големи изроди от хората пръскащи отрова и завист незнам дали има…

Юлия
Юлия
18.05.2015 10:43 10:43

С удоволствие ще се похваля, че нашата детска група ,,Звезди,, от село Александрово при НЧ ,,Д-р Георги Китов-2013,, открихме 50-то юбилейно издание на националния събор ,,Китна Тракия пее и танцува,, в национален парк ,,Кенана,, край Хасково! Жалко, че никой не ни отрази, защото това ни е първо излизане на сцена, съвсем ново читалище сме! Хубаво щеше да е да ни поощри някой!
Не прави чест на никой българин да хули и очерня този празник! Това е национално богатство!
Слънчев ден, спорна седмица и много, много усмивки за всички!

Back to top button