Хасково

Доц. Лещаков: Първият омлет е изяден в Ябълково

МузейНаселението, обитаващо земите в Хасковско е познавало кокошката още преди 8000 г. и в Ябълково е изяден първият омлет, заяви на премиерата на книгата си „Ябълково“, том 1, доц. д-р Красимир Лещаков.

МузейТой допълни, че в хода на 12-годишните археологически разкопки край Ябълково са намерени кости на домашни птици, което е пробив в науката. Досега се е считало, че кокошката навлиза в Европа с арабите през 6 век.

Премиерата на книгата бе в Регионалния исторически музей – Хасково и е в рамките на инициативата „Европейска нощ на музеите“. Експозициите в музей са достъпни до полунощ, като гостите тази вечер бяха приветствани от директора Валентин Димитров.

МузейЛещаков обясни, че неолитното селище край Ябълково е най-голямото по площ на Балканите. Тогавашните хора постепенно са заселили и Източните Родопи. Те са били няколко десетки хиляди, което за онези времена е много.

Археологът посочи, че те 100% са познавали алкохола, млякото, сиренето и кашкавала и са си служили с медта. ДНК структурата на населението в Хасковско пък била подобна на тогавашните обитатели на региона. Заключението е, че една голяма част от сегашното население може да се изведе 8 хилядолетия назад.

МузейСлед премиерата на книгата бе открита и фотоизложбата „Църквата в Самуилова България. Корени и наследство“ на Кирило-Методиевски научен център при БАН. Църковни песнопения изпълни Детски хор „Орфей“ при Младежкия център с ръководител Елена Шопова.

Пред музея са изложени и 22 пана, част от изложбата „Хасковските полкове във войната септември 1944 – май 1945 г.“.

От РИМ споделиха, че през целия ден са имали посетители във връзка с европейската инициатива.

 Музей Музей 
 Музей  Музей
 Музей  Музей
 Музей  Музей

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Денка
Денка
17.05.2015 12:21 12:21

От къде може да се закупи книгата на доц. д-р Лещаков и колко струва ?

Back to top button