Хасково

Велосипедистите блокираха кръстовище, искат велоалеи и падане на глобите

ПротестПротестиращите велосипедисти в Хасково блокираха за 10 минути кръстовището на булевардите „Освобождение“ и „България“.

ПротестОколо 20 колоездачи, подкрепени и от младежи пешеходци, се събраха на площадка „Спартак“ и се отправиха към кметството. След това те навлязоха организирано в кръстовището и с движение по пешеходните пътеки и до тротоарите спряха движението на автомобилите. През това време Александър Лачев раздаваше призив на шофьорите. В него гражданите се молят за извинение за неудобството. В листовките се обяснява, че шествието е за обозначаване на велосипедни алеи в града и против налагането на глоби на велосипедистите, до промяна на общинската наредба.

„Подкрепете ни за да се създадат по-безопасни и по-безконфликтни условия за предвижване с велосипеди на вас и вашите деца и внуци. Всички сме пешеходци. Нека да не допуснем някои от нас да станат бивши и да ги возят в инвалидни колички„, се казва още в призива.

След десетина минути протестиращите се оттеглиха на паркинга пред общината и се разбраха акцията да бъде продължена и утре в 17 часа. Велосипедистите бяха призовани от Лачев да обходят пешеходната зона и да маркират местата, където искат да има велоалеи. След това те ще подготвят подписка до председателя на общинския съвет.

Haskovo.info припомня, че недоволството у велосипедистите избухна след решението за глоба от 20 лв. срещу велосипедисти в пешеходната зона на Хасково.

 Протест  Протест
 Протест  Протест
 Протест  Протест
 Протест  Протест

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Виктория
Виктория
17.05.2015 19:21 19:21

Браво на всички участници!!! Тази абсурдна забрана трябва да бъде премахната!!!

Шумахер
Шумахер
17.05.2015 20:47 20:47

искам яхтено пристанище в центъра на хасково да си паркирам ахтата

Александър Лачев
Александър Лачев
17.05.2015 21:16 21:16

Шумахер, няма забрана за яхти – паркирай си я където искаш и спри да пишеш не*ивалици по форумите.

Николай Георгиев
Николай Георгиев
17.05.2015 21:55 21:55

Лачев, защо не им обясниш на децата, че извършват закононарушение.

Александър Лачев
Александър Лачев
17.05.2015 22:02 22:02

Към тия, които призовават за спазване разпоредбите на законите –
Убеден съм, че не сте ги чели, както и тези, които са писали наредбата на общината.
Ако бяхте я прочели, щеше да ви направи впечатление, че забраната важи за всички превозни средства. Забраната се отнася и за цялата ул. „Сан Стефано“. От недоглеждане под тази разпоредба попада отсечката от улицата, която се явява ВХОД КЪМ ПАРКИНГА ПРЕД ОБЩИНАТА.
Хайде сега радетели на законността – утре се наредете на бариерата на паркинга и и спирайте автомобили ИЛИ СПРЕТЕ ДА ДАВАТЕ СЪВЕТИ!
Копирам текстовете от наредбата – да ви е лесно и утре да не закъснеете.
чл. 15 Определя се за ПЕШЕХОДНА ЗОНА на гр. Хасково района:
пл.“Свобода”; пл. “Атлантически”; ул. “Отец Паисий” – от пл. “Свобода” до ДТ “Ив. Димов”; ул. “Варна”; ул.”Бургас”, ул. “Русе”; ул.”Преслав” – от кръстовището с ул.”М. Дринов” до комплекс “Клокотница”; ул. “В.Търново
– от площад “Свобода” до площад “Атлантически”; ул.”М. Дринов” – в отсечката между ул. “Преслав” и ул. “От. Паисий”; ул. “Сан Стефано”.
чл. 16 (1) В пешеходната зона се забранява движението на всички
превозни средства, включително и на велосипеди. /изм. с Решение
№710 от 31.10.2014 г./

на вниманието на протестиращит
на вниманието на протестиращит
17.05.2015 23:54 23:54

ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА
Чл. 79. За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, всеки велосипед трябва да има изправни:
1. спирачки;
2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад;
4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.

Чл. 80. (Изм. – ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) Водачът на велосипед е длъжен:
1. да ползва светлоотразителна жилетка при управлението му извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост;
2. да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.

Чл. 81. На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено:
1. да се движи успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство;
2. да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка, както и да освобождава п**алите, с които контролира превозното средство;
3. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него;
4. да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на превозното средство или създават опасност за другите участници в движението;
5. да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци; тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години.

Back to top button