Хасково

95 медици от Онкото протестираха срещу готвено сливане с МБАЛ

Протест95 лекари, медсестри, лаборанти и санитари от Специализираната болница за активно лечение по онкология в Хасково излязоха на символичен протест.

ПротестТой е срещу готвените промени в Закона за лечебните заведение, с които се цели сливане на онкоболниците с многопрофилните.

В 12 часа медиците от Онкото и тези от Лъчетерапевтичния комплекс в кв. „Болярово“ излязоха на протест със сини лентички.

ПротестУправителят на СБАЛО д-р Венко Балабанов обясни, че сливането с многопрофилните болници ще доведе до нарушаване на онкодоктрината на болните. „За разлика от другите профилирани диспансери в онкологията съществува регионален раков регистър. Той следи пациентите от деня на заболяването до края“, заяви пред Haskovo.info д-р Балабанов. Той посочи за пример сливането на онкодиспансера в Шумен с тамошната болница, което било неуспешно. По неговите думи една работеща система не трябва да се пипа, защото тя няма да спечели от това.

Отделно хасковската специализирана болница е с 4 отделения, чиято съдба е неясна при едно бъдещо сливане. СБАЛО е общинска, от което идва и неяснотата как ще се реши въпросът със собствеността при едно евентуално сливане с държавната МБАЛ „Хасково“.

В края д-р Венко Балабанов успокои медиците, че планираното сливане не предвижда съкращения на персонал.

Протестът е национален и хасковските медици в СБАЛО ще продължат да носят сините лентички.

Протест   Протест

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
18.05.2015 15:25 15:25

Недоволството от сливането на многопрофилни болници с онко- и психодиспансери вдигна на протест лекари от цялата страна.
В случая, изключително неприятно впечатление прави това, че д-р Москов е решил да се разпорежда с чужда собственост, защото принципал на онкологичният диспансер е общината. Лечебните заведения, които здравният министър иска да обедни, са с различни типове дейности и ако това се случи, те взаимно ще се унищожават и ще си пречат в една обща структура. Това буди притеснение не само сред лекарите, но и сред пациентите, защото те вече не получават необходимата грижа и помощ. А нещата опират до живота им.
Д-р Москов мотивира решението си с желанието пациентите да получават комплексни грижи. Онкологичен център обаче е създаден точно за комплексно обслужване и този тип лечение не може да бъде извършено в многопрофилна болница. Това е факт, ясен от години, но може би само за министърът все още не си го е изяснил.

Back to top button