Хасково

Доц. Граматиков: Ивайловград е преди всичко тракийски

ПремиераИвайловград е преди всичко тракийски, защото тракийските бежанци са го изградили, заяви на премиерата на книгата си „История на град Ивайловград 1912-1944“ в областна администрация доц. д-р Георги Граматиков.

ПремиераИсторикът припомни, че градът е освобождаван два пъти – през 1912 и 1913 г. Тогава населението там е било изцяло гръцко, имало е малко турска администрация и военен гарнизон. До края на 20-те години в него се заселват предимно тракийски бежанци. Те дават нов живот на Ивайловград и го превръщат в българска част от Царство България.

Тези години са били изключително тежки, защото след прокарването на границата се прекъсват търговските връзки с Одрин и Гърция. Градът е в колапс, защото няма мост над Арда и за да се стигне до Хасково е трябвало да се минава през Момчилград и Кърджали. Стоката за жп гарата в Свиленград пък била пренасяна със салове през Арда. Мостът над реката е бил построен през 1934 г. и това е едно от най-големите събития за ивайловградчани.

ПремиераДоц. Граматиков сподели, че в работата си по книгата е използвал изцяло документи от архивите в Кърджали, Стара Загора и Централния в София. Той благодари на кмета на общината Диана Овчарова, без чиято помощ книгата нямало да види бял свят.

Доц. Граматиков бе поздравен от областния управител Добри Беливанов, под чийто патронаж премина премиерата, посетена от десетки историци, писатели, поети, граждани. За книгата говори Димо Чанков, историк, изследовател и литератор, бивш директор на гимназията в Ивайловград.

На 22 май книгата ще бъде официално представена пред ивайловградската общественост.

 Премиера Премиера 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Омарчев
Омарчев
19.05.2015 20:06 20:06

Ако изключим административната обвързаност с Хасково, то наистина Ивайловград е по-близо и като разстояние, и като релеф с гръцките села наоколо! Даже който пътува натам предпочита това да става през гръцките села! Скоро и от гледна точка на обществото ще е по-близо до гъцката система… Повечето хора отиват там да работят… А където е хлябът…

Back to top button