Хасково

Дариха ценен сборник на Тракийското дружество

СборникРоденият в Хасково Стефан Начев, който от дълги години живее в София, направи ценно дарение на тукашното Тракийско дружество.

Той подари екземпляр от сборника „Български народни песни от Източна и Западна Тракия“, нотирани и записани от именития  изследовател на фолклора Васил Стоин. Трудът, отпечатан през 1939 г. и съхранил за поколенията автентични образци на песенното творчество на българите от Тракия, днес вече е библиографска рядкост.

Книгата съдържа 1678 песни с ноти и текстове, изпълнявани от българите, живели някога в района на Одрин, Лозенград, Чаталджа, Бунархисар, Кешан (Труция), Дедеагач, Димотика, Софлу, Фере, Ксанти (Гърция). Три морета – Черно, Мраморно и Бяло са пригласяли на тия песни, когато като лекокрили птици са летели над плодната и незабравима земя на Златна Тракия, пише в предговора на български и френски.

Сборникът съдържа и информация за изпълнителите на песните, къде са живели преди да бъдат прогонени насилствено от родните си места, и къде ги е отвела нерадостната им участ. Сред тях фигурират имена на тракийски бежанци, заселили се в Хасково, Ивайловград, Тополовград.

През последните месеци са направени и други дарения от книги, каза председателят на дружеството Кирил Сарджев. Расте и броят на експонатите, дар за постоянната етнографска сбирка, подредена от читалище „Тракия 2008“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button