Хасково

Областен механизъм ще разрешава заплетени социални случаи

ИлюстрацияОбластният координационен механизъм по деинституционализация бе учреден днес в областна администрация – Хасково.

Сред основните му задачи ще е решаването на заплетени социални случаи.

Учредяването стана на първото заседание на съвета, на което присъстваха представители на общини и на регионални структури. Той бе създаден със заповед на областния управител Добри Беливанов от 28 май,  с цел да осигури ефективна координация и взаимодействие на ангажираните субекти при изпълнение на политики за деинституционализация на територията на област Хасково. Заседанието бе водено от неговия председател – замобластният управител Милена Рангелова. На него присъства и Боряна Климентова от организацията „Надежда и домове за децата“.

„През октомври, 2010 г. бе утвърдена стратегията за развитие на социалните услуги в област Хасково. Един от нейните основни приоритети бе деинституционализация на грижата за деца. В тази връзка бе извършена огромна дейност, свързана със създаване на нови социални услуги, най-вече ЦНСТ и развитие на приемна грижа, с което броят на децата в институциите драстично намаля“, каза пред присъстващите Рангелова. Тя припомни, че Дом „Надежда“ бе закрит и предстои закриване и на Дом „Асен Златаров“. В област Хасково са построени 5 ЦНСТ и има 125 приемни семейства с 85 настанени деца.

Основен ангажимент за реализацията на процеса за деинституционализация имат дирекциите „Социално подпомагане“ и отделите за закрила на детето в областта. В много случаи обаче се налага координиране и намеса и на други институции, които могат да помогнат за разрешаване на конкретен проблем на конкретно дете.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button