Хасково

Хасковските земеделци заедно пред барелефа на Стамболийски

ЗемеделциЗемеделците в Хасково поднесоха заедно венец и цветя пред барелефа на Александър Стамболийски на сградата на областна администрация.

ЗемеделциЦветя сложиха земеделците от „Александър Стамболийски“ с лидер Спас Панчев и Обединените земеделци на Петя Ставрева. Речи за Стамболийски и Деветоюнския преврат държаха земеделецът Георги Потерашев и Красимира Узунова от Регионалния исторически музей. Земеделците се обединиха около идеята, че когато става въпрос за пролята кръв, не трябва да има разделение.

ЗемеделциПод барелефа признателните сдружени земеделци са поставили и плоча, която припомня, че на хасковския площад на 13 май 1923 г. министър-председателят Александър Стамболийски произнася последната си публична реч.

На 9 юни 1923 г. срещу правителството на Стамболийски е извършен военен преврат, организиран от Военния съюз, с подкрепата на буржоазните партии и царя. Помещаващата се в София Оранжева гвардия е бързо обезоръжена. Още на 10 юни военният министър Иван Вълков дава устна заповед на капитан Иван Харлаков Стамболийски да бъде заловен и убит. Капитан Харлаков го завежда във вилата му в Славовица. Там той е убит от група членове на ВМРО, водена от скопския войвода Величко Велянов.

Родната къща на Стамболийски, както и вилата му в село Славовица са музеи.

Земеделци  Земеделци 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button