Хасково

Поругаха барелефа на „Трите еврейчета“ в Хасково

БарелефНеонацисти поругаха барелефа на „Трите еврейчета“ в центъра на Хасково.

На паметната плоча до барелефа е залепен стикер с надпис „Луковмарш“ и датата 14 февруари 2015 г.

Барелефът е на жилищен блок на бул. „България“ 55 и е в памет на Ефраим Бенцион Хаим, Хаим Яков Бали и Моис Йосиф Бенбасат, арестувани за антифашистка дейност и разстреляни на 24 май 1944 г. край с. Спахиево. Паметникът бе възстановен миналата година.

„Луковмарш“ пък е възпоменателно траурно факелно шествие в памет на генерал Христо Луков, което от 2003 г. ежегодно се провежда през февруари в София. Като лидер на силно повлияния от националсоциализма и фашизма Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) и поддържал близки връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх, Луков е спорна личност в българската история. Поради това различни неправителствени организации и общности сочат Луковмарш като неонацистка проява.

Граждани са се опитали да отлепят скандалния стикер, но не са успели.

Барелеф  Барелеф 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
СЕЛЕНЖЕР
СЕЛЕНЖЕР
12.06.2015 7:26 7:26

ЛУКОВ ИЗОБЩО НЕ Е СПОРНА ЛИЧНОСТ В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ.АКО ВСИЧКИ ГЕНЕРАЛИ СЕ ПРОИЗВЕЖДАХА,КАТО ЛУКОВ ПО ЗАСЛУГИ СЕГА БЪЛГАРИЯ НЯМАШЕ ДА Е ПОСТЮДЕЙСКА СЛУГИНЯ НА СМЕШНИЦИТЕ ПО СВЕТА…

мирол
мирол
12.06.2015 10:10 10:10

Защо националистическия Луков марш трябва да се изписва и на английски??? Каква е тая тъпа мания?

Back to top button