Регион

Миряни с дарения за параклиса „Св. Анна“ край Тракиец

ИлюстрацияСтотици хора се очакват утре край хасковското село Тракиец, за да почетат християнския празник Успение на Св. Анна.

Стенописите в параклиса, издигнат на свещеното място, са безвъзмездно  дело на младата художничка от Хасково Таня Атанасова, припомня  Haskovo. info.

Районът около малкия храм и аязмото с лековита вода е обновен. Родолюбиви  българи от хасковския край са дарили нови врати, балатум, боя за освежаване на беседки, маси и пейки, разположени в живописната местност, която се посещава не само на храмовия празник.

Художничка от Хасково подари малки икони и църковни свещи с желанието парите от разпродажбата им да бъдат използвани за поддържане на параклиса. Бизнесмен дарява  в празничния ден значителна сума. Дама, която носи името на светицата, ще раздаде курбан за здраве.

Християнският култ към светицата се разпространява във Византийската империя още през VI век, когато е построена първата църква, носеща името й. Според народа  Лятната св. Анна бележи края на лятото.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button