Хасково

Куртоленци напълниха Бизнесцентъра за премиерата на книгата на Яна Манолова

ПремиераБлизо 200 жители и потомци от с. Вълче поле уважиха премиерата на книгата на Яна Манолова „Селото на скалните светилища“ в хасковския Бизнесцентър.

ПремиераПредставянето на книгата се прeвърна в истински празник, който започна с хоро още във фоайето на зала „Недялка Симеонова“. Кметът Георги Янакиев пристигна с един автобус куртоленци, селото в историята е известно и като Куртолен. Всички гости пък получиха стикери с надпис „Я съм куртоленец!“.

ПремиераАвторката на книгата бе зарадвана с много подаръци и цветя, а преди същинската премиера бе изнесен концерт с участието на певици и деца към читалището във Вълче поле, вокална група „Лотос бял“ с ръководител Стефан Милев и танцьори от ансамбъл „Китна Тракия“.

В книгата си Манолова разказва за селото превърнато в пепелище и отново възкръснало. Авторката описва житието на своите земляци с тяхното трудно  ежедневие и обичани празници, съживява стари документи, предания и легенди. Вълнуващ е разказът за битката на Курткале на 5 октомври 1912 г., останала в историята като символ на храброст. Тя разказва и за изграждането на върха на паметника-костница, в което участва цялото население.

ПремиераСпециално внимание Яна Манолова отделя на следите от живота на древните траки в землището на селото – Крали Марковия камък, крепостта и куполната гробница край нея, Трите чуки и Релефът на тракийския конник – слънчевия Бог, и други забележителности, които все още очакват своите изследователи.

Книгата съдържа още текстове на автентични народни песни и фотографии от стари семейни албуми.

„Не е достатъчно човек да обича родното си място, той трябва и да се гордее с него“, каза по време на премиерата Яна Манолова, която е автор и на книгата „Древни хора по чуки и градища в североизточните Родопи“.

В края на срещата бе излъчен Инициативен комитет, който да се грижи за Вълче поле.

 Премиера Премиера 
 Премиера  Премиера
 Премиера  Премиера
 Премиера  Премиера
 Премиера  Премиера
 Премиера  Премиера

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button