Хасково

Честит празник, Хасково! Спорт, изкуство и вечни песни в програмата

Ден на Хасково8 септември – Рождество на Пресвета Богородица се чества като празник на Хасково от 1993 година с решение на Общинския съвет. Богородица се счита за покровителка на града още през Възраждането, когато с общия труд и средства на жителите на града е построена църквата, носеща името й.

Символ на Хасково е и монументът на Божията майка, който е открит през 2003 година. Той е вписан в книгата на рекордите „Гинес“ като най-високата статуя на Дева Мария в света.

Празничната програма за Деня на Хасково започна рано сутринта с тържествена литургия. В 9:30 и 10 часа са предвидени футболен празник на „Ямача“ и демонстрации в спортен клуб „Юнак“.

В 11 часа на площад „Атлантически“ ще бъде открита скулптурата „Хасковски каунь“, а половин час по-късно отново там хасковлии ще могат да видят изложба на холандския фотограф Ханс Кемп. Церемонията „Почетен гражданин на Хасково“ традиционно започва в 12 часа в театъра.

Вечерната празнична програма започва в 17 часа на площад „Свобода“ с концерт на групи за стари градки песни. В 18 часа пред Младежки център ще има джаз концерт.

Кулминацията на празника ще бъде на спортна площадка „Спартак“. Програмата започва в 19:30 часа с изпълнения на ансамбъл „Пирин“ и балет „Нова„. В 21 часа започва концертът „Вечните песни на България“, в който участват Данчо Караджов, Маргарита Хранова, Росица Кирилова, Кристина Димитрова, Орлин Горанов, Ваня Костова и Боян Михайлов, а водещи са Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека. Празникът ще завърши с пищна заря.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Хасковлика
Хасковлика
08.09.2015 10:42 10:42

Празника би бил празник ако нямаше подобен кмет за градоначалник !

Анонимен
Анонимен
08.09.2015 11:12 11:12

А вие искате Мазник,лизач
като кандидата на Герб Панайотов дето потупва колежките си по дупета а и взема рушвети и с тях купи тристаен апартамент в София .Или де до Добри когото ще водят за носа.

Back to top button