Хасково

Ген. Владимир Янев получи званието „Почетен гражданин на Хасково“

ЦеремонияО. р. генерал Владимир Янев Иванов официално получи званието „Почетен гражданин на Хасково“. Това стана на церемония в театър „Иван Димов“.

ЦеремонияГенералът написа в книгата на почетните граждани, че обича Хасково и за това е останал тук, въпреки че е имал предложения за работа и в други градове.

Владимир Янев е роден на 17 февруари 1921 г. в Свиленград в семейство на тракийски бежанци. Започва работа в системата на МВР като милиционер на 15 септември 1944 г. в Свиленград. През 1947 г. става оперативен работник в криминалната полиция. От 1951 г. е началник на стопанското отделение в Областно управление – Хасково. От 1957 г. е замначалник на околийското управление в Мадан, после е началник на управлението в Девин. Той се завръща в Хасково през 1964 г., първоначално като началник на контраразузнавателното отделение, после, като замначалник, а от 1970 г. става началник на управлението, до пенсионирането му през 1982 г., след 39 г. служба в МВР. В началото на 2009 г. ген. Владимир Янев издава книгата със спомени „От милиционер до генерал“. Той е и силно ангажиран към спорта – в продължение на години отговаря за борбата и футбола и става заслужил деятел на физическата култура и спорт. Известен е и с неговите две хобита – риболова и лова.

ЦеремонияОбщинските съветници приеха по-рано със званието „Почетен гражданин на Хасково“ – посмъртно да бъдат удостоени Костадин Карамитрев и проф. д-р Асен Златаров.

Званието прие племенникът на Карамитрев – Стефан Начев. Той благодари от името на семейството и засвидетелства тяхната признателност.

Карамитрев е роден на 5 октомври 1932 г. в Хасково. Той е потомък на стар тракийски род от Беломорска Тракия, строителен инженер, старши научен сътрудник, доктор на науките. Бил е замкмет на София, секретар в Министерски съвет, замминистър на строителството и архитектурата, първи зампредседател на Комитета по териториално и селищно устройство. Първите си стъпки в професията и при формирането му като личност и ръководител той прави в родно Хасково. Той има определяща роля при изграждането и развитието на СМК-Хасково и ДК-Хасково. Костадин Карамитрев умира на 15 юни 2011 г.

ЦеремонияОт Съюза на тракийските дружества в България благодариха за уважението към един от възродителите на тракийското движение у нас.

Званието „Почетен гражданин на Хасково“ – посмъртно за Асен Златаров ще бъде предадено на неговите роднини.

Златаров е български учен и общественик, основоположник на биохимията в България. Изявява се и като белетрист. Роден е в Хасково на 4 февруари 1885 г. Следва химия в Женевския университет (1904-07). През 1908 г. става доктор по химия и физика в Гренобълския университет. Учителства в Пловдив. Специализира в Мюнхен (1909-1910). Редактира списанията „Химия и индустрия“ и „Природа и наука“ и библиотеките „Натурфилософско четиво“ и „Наука и живот“. Асен Златаров умира на 22 декември 1936 г.

Приветствие отправи областният управител Добри Беливанов. На церемонията присъстваха и чуждестранни делегации, сред които от Русия и Франция. Кметът Георги Иванов връчи първият „Почетен знак на Хасково“ на френския представител Крис Кумс, за неговата дългогодишна подкрепа за Хасково.

На церемонията пяха „Trio Grandi Tenori“.

Церемония  Церемония 
 Церемония  Церемония
 Церемония  Церемония

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button