Иво Димов: Ще надграждаме, Димитровград ще е пример за други градове

Иво ДимовКметът на Димитровград Иво Димов е кандидат за втори мандат. След 4 години начело на общината той сподели какво е постигнал и какво предстои.

– 4 г. по-късно с каква мисъл се кандидатирате за втори мандат? Каква е разликата?
– Разликата е, че амбициите ми са да завършим започнатото, да надградим това което сме направили досега. С тези темпове на работа, с този екип, ако ни бъде даден шанс от хората, след 4 г. Димитровград ще бъде коренно различен от това което е в момента и до голяма степен ще бъде пример за подражание на много градове.
 
– Сега знаейки проблемите на общината мотивацията по-силна ли е или по-слаба?
– Мотивацията ми е много по-силна, защото тези 4 г. бяха много трудни. Преди 4 г. нямах представа за състоянието в което ще поема общината. За това време върнахме 12 млн. лв. стари задължения и кредити. През 2013 – 2014 особено последните месеци, всяка сутрин всяка стотинка се разпределяше така, че да не спираме работата. Бяха много трудни години и месеци.
Другото важно нещо беше да използваме потенциала, който имаме. Да усвоим европейските и държавните средства, за да може да променим облика на града. Свършеното е факт и е видимо от всички.
 
– Кои са проблемите, които не можахте да решите през този мандат?
– Остана да финализираме конкретната работа, сериозен инвеститор да започне да развива бизнес в града ни.  Категоричен съм, че това ще се случи в рамките на следващата една година. Ние вече анонсирахме някои от проектите, по които работим. С тази инфраструктура, която направихме, с това че магистрала „Марица“ предстои да се пусне, скоростната жп линия се ремонтира, предстои да бъде извършен ремонт на пътя Чирпан – Симеоновград, както и на част от пътя Русе – Маказа, който минава на наша територия – това са предпоставките от тук нататък да бъда оптимист за едни инвестиции, които ще променят облика не само на Димитровград, но и на региона.
 
– Има и някои други проблеми, които димитровградчани споменават напоследък, единият от тях е болницата, която има много дългове. Какво се случва там?
– Болницата е една много важна кауза за мен! Успяхме да стабилизираме общинската болница „Св. Екатерина“ с промените, които извършихме. Моята идея бе да влезе нов човек – мениджър, управител който да направи така, че да се заработи по коренно различен начин. Това свободно падане което бе в продължение на 3 г., болницата трупаше 250 000 – 300 000 лв. загуба годишно, вече е спряно. Последният отчет на болницата показва доста оптимистични данни и с този 1 млн., с който общината стана гарант ще помогне на първо време всички кредитори да получат една определена част и да няма запори на сметки. Започва работа и скенера, който общината закупи Така ще се осигури необходимата сигурност на работещите в болницата и димитровградчани ще има къде да се лекуват.
 
– Напоследък упорито се говори ВиК-Димитровград да не бъде повече самостоятелно дружество, водата да поскъпне.
– Това е една манипулация, точно в предизборно време. Истината е следната, европейската директива е, че средствата по Оперативна програма „Околна среда“, които възлизат на 2 млрд. лв., ще бъдат усвоявани само от ВиК асоциации, които са на територията на една област. В нашата област имаме 3 ВиК асоциации и ако искаме част от този ресурс да влезе в Хасковска област трябва да се обединят ВиК асоциациите. Не говорим за закриване на работни места и прехвърляне на активи от общината към държавата. Следващият общински съвет трябва да вземе това важно решение дали иска това обединение да се извърши и всички проблеми на територията на общината да бъдат решени с европейски средства  или ще си останем в това състояние, в което ще търсим възможност със собствени сили и средства да се справяме.

– Много ударно започнахте със програмата за санирането, но напоследък май нещата поизостанаха. Какво се прави?
– Сред първите в страната сме с работата по Националната програма за енергийна ефективност. Забави ни процедурата по избор на изпълнител, но в края на месеца започваме санирането на първия блок на ул.Захари Зограф 18. Димитровград има три квартала с панелни жилища и за нас това е една от най-важните дейности, по които работим.
 
– В едно изречение, какво ще представлява следващият кметски мандат на Иво Димов?
– С едно изречение е много трудно това да се обобщи. Следващият управленски мандат е свързан със страшно много работа. В една група сме с 36 общини, които на конкурсен принцип трябва да усвоят определени средства до края на 2017 г. Проектите, по които работим са изключително важни, свързани с централна градска част – със сградата на бившия търговски дом, която стои неизползвана вече десетки години, с изграждането на център за настаняване на възрастни хора, така нареченият старчески дом, благоустрояване на парк „Вапцаров“, на къща на изкуствата, в която да има постоянна експозиция от фонда на художествена галерия „Петко Чурчулиев“, Дом на културата „Химик“, който също трябва да се модернизира. Тоест ние имаме ясна стратегия от тук до края на мандата къде трябва да акцентираме и отделно инвестициите, които трябва да осигурят спокойствие, работа и доходи на димитровградчани.
 
– Може ли една община да се развива без да се разчита на външни средства като европейските фондове?
– Общината не може да се развива без европейските средства и без помощта на държавата. Държа да подчертая, че е много важна комуникацията с централната изпълнителна власт. Не случайно преди 2 месеца Министерски съвет отпусна 1.5 млн. лв. за рехабилитация на четвъртокласната ни пътна мрежа. Това е нещо което не се бе случвало от дълги години и тази пътна мрежа не е ремонтирана от много години. Без помощта на държавата и без усвояването на европейските средства е много трудно една община да има своето развитие. Така, че това е основното към което се стремим. Не случайно община Димитровград реализира проекти на стойност над 40 млн. в тези 3 години и половина и резултатът е видим. Думите отлитат, направеното остава.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button