Хасково

Съдиите в Хасковско с протестно писмо срещу реформата

ИлюстрацияПротестно писмо до парламента, министерски съвет и висшия съдебен съвет изпратиха съдии и съдебни служители от Хасковския окръжен съд и петте районни съдилища в региона.

Писмото е заради създалите се негативни обществени нагласи от взетото от ВСС решение за определяне възнагражденията на магистратите и съдебните служители.

В писмото се припомня, че в България има разделение на властите, а решението на ВСС е акт, с който се спазва Закона за съдебната власт.

„Създаденият негативен образ на магистратите и упоритата тенденция на поддържането му при всеки отделен институционален дебат уронва не само престижа на съдебната система, но и сериозно застрашава държавността като цяло“, се казва в писмото. Хасковските съдии не оправдават и не са съгласни с безпочвените и страдащи от липса на сериозни аргументи нападки срещу работещите в системата съдии и съдебни служители.

„Като се съгласяваме с необходимостта от съдебна реформа, считаме, че последната не е в правомощията нито на отделния магистрат, нито на отделен орган на съдебната власт и затова нереализирането й към настоящия момент не следва да бъде повод за критики към гилдията ни, които като краен резултат разколебават доверието в една от основните функции на държавата – правораздаването“, категорични са съдиите.

В писмото се изразява вяра, че институциите в страната и най-вече народните представители като върховен орган ще положат усилия да гарантират върховенството на закона и конституционно установената независимост на съдебната система от останалите власти.

По-рано съдии, прокурори и следователи в страната заплашиха с протест, ако финансовият министър Владислав Горанов не оттегли предложението си заплатите в съдебната власт да се определят всяка година със Закона за бюджета. Петте съсловни магистратски организации  изпратиха отворено писмо до председателя на парламента Цeцка Цачева, премиера Бойко Борисов и министрите на правосъдието и на финансите Христо Иванов и Владислав Горанов.

Магистратите окачествяват предложената промяна като демонстрация на силово решение и виждат в нея посегателство върху независимостта на съдебната власт.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Deian
Deian
28.10.2015 15:06 15:06

Po falshiva sadebna sistema ot Haskovskata niama.Nugna e metla do osnovi.Triabva da ima izbor na sadii i prok*rori…A tezi koito oblugvaha kmeta Goshko da hodiat na rabota pri nego.Zaradi vas horata namraziha Balgaria…..

КОРЕНЯК
КОРЕНЯК
28.10.2015 16:40 16:40

СЪД за съдиите,не да са на работа …

uzundjovski mangal
uzundjovski mangal
28.10.2015 21:00 21:00

sega gosho kato si zamine ninam koi shte vi plashta za krajbite mishki dolni na chelo s prok*rorite…..

Back to top button