Хасково

70 годишни календари влязоха в хасковския музей

КалендарСтенни календари от 1946 и 1947 г.  влязоха във фондовете на Регионалния исторически музей в Хасково. Те са били съхранявани досега от  хасковска гражданка, каза д-р Виолета Костова , главен уредник в отдел „Най-нова история“. Илюстрациите на календарите са характерни за първите години след  9 септември 1944 г.

Нов експонат е и  сборникът  с календар, който съдържа сведения  за трудовото законодателство и общественото осигуряване  през 1946 г. и дава кратки практически указания на читателя. Най-късно до 5-то число на следващия месец работодателят е длъжен за изплати заплатите на работниците и семейните добавки за деца, пише в сборника. Изданието е на тогавашното Министерство на информацията и изкуствата.

Сборникът съдържа и голям брой реклами, включително от хасковския край. От тях може да добием представа за стопанския живот. Реклама на фабрика за пури и луксозен тютюн за лули в Харманли пък напомня за някогашната   тютюнопреработваща индустрия в региона, която също отиде в историята.

В експонати се превръщат и вещи на  наскоро закрития  Дом „Асен Златаров“ в Хасково. В музея са предадени знамето на социалното заведение, купи и медали, спечелени от възпитаниците при спортни състезания,  портрет на патрона,  бюст, изработен от дърво. В колекцията е и орденът „Кирил и Методий“, с който през 1981 г  домът е бил награден с указ на Държавния съвет на България послучай 50 години от основаването.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button