Хасково

Такева: Увеличението на учителските заплати е заложено в Колективния трудов договор

Увеличението на учителските заплати с 10% от 2017 г. е заложено в Колективния трудов договор, заяви на пресконференция в Хасково председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.


Тя определи като много конфузна ситуацията с обявеното увеличение на заплатите от министър Меглена Кунева на Националния учителски събор, което после бе опровергано от премиера Бойко Борисов. Според Такева в случая не е имало добра комуникация.

По думите на синдикалистката след влизането на новия закон от 1 август държавата ще трябва да отдели 32 млн. лв. Парите ще са за близо 200 детски градини, които вече ще са защитени, половината средства ще са за целодневната организация на 7 клас, поемането на транспортните разходи на учениците до 18 г., а не както досега до 16 г., 4 млн. лв. пък ще са необходими за преименуването на училищата и детските градини.

Такева посочи, че са договорени 10 брутни заплати обезщетение за учителите при пенсиониране и 10 и половина заплати за тези, които са членове на синдиката. 5 млн. лв. пък ще трябва да се заделят за поддръжка на училищните автобуси.

Според Такева увеличението на учителските заплати с 10% означава още 160 – 168 млн. лв. в бюджета за образование. Тя обаче призна, че има изключително много притеснения. По изчисления на синдикалистите от 1990 г. досега за здравеопазване са отделени 20 пъти повече средства, отколкото за образование. „В следващите години и ние искаме 20 пъти повече“, допълни Такева, като посочи, че предстои Национален тристранен съвет, на който ще се обсъдят всички проблеми.

След края на пресконференцията в Областна администрация се проведе публична дискусия за новите предизвикателства в сферата на образованието в Европейския съюз и интеграцията в училищната система и приобщаване в местните общности на ученици бежанци и такива от различни етнически или религиозен произход. В нея участваха преподаватели, образователни институции, местна власт и ученици.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ДЕЛЧО ДЪРВОДЕЛЕЦА
ДЕЛЧО ДЪРВОДЕЛЕЦА
24.06.2016 8:27 8:27

ОТ 28 ОБЛАСТИ СМЕ НА 18 МЯСТО НА МАЛКИТЕ МАТУРИ-МНОГО СЛАБИ РЕЗУЛТАТИ! КОГА ЩЕ РАЗБЕРАТ УЧИТЕЛИТЕ ЧЕ ЗАПЛАЩАНЕТО ЗАВИСИ ОТ РЕЗУЛТАТИТЕ? НЯМА СМИСЪЛ ОТ ТОВА УВЕЛИЧЕНИЕ-ТОВА Е!

Бай Кър
Бай Кър
24.06.2016 13:21 13:21

Делчо-Дървена главо дебела, що се изказваш по въпроси надхвърлящи многократно интелектуалните ти вузможности?

Коментатор
Коментатор
24.06.2016 8:47 8:47

Смисъл винаги има. Заплатите са наистина малки, но и качеството на образованието не е особено добро. Това обаче не зависи само от учителите, а и от ученици, родители, системата, учебните програми …

Back to top button