Хасково

Разгледаха жалбите за касиране на изборите в Димитровград, съдът отхвърли ръчно броене на бюлетини

ИлюстрацияХасковският административен съд разгледа днес две жалби на Коалиция „Да за Димитровград“ срещу ОИК-Димитровград.

В тях се твърди, че има големи изборни нарушения при вота за избор на кмет и този за общински съвет. Според адвокатите на жалбоподателя на база на тях може да се стигне до касиране на местните избори в Димитровград.

Според адвокатите на Коалицията недействителните бюлетини са 1286, което е твърде голяма бройка. Отделно имало и поправки в протоколите, които са извършени с подписите само на трима членове на СИК, а не от всички.

Адвокатите на ОИК контрираха, че има поправки в протоколите, които обаче не се отнасяли до броя на действителните бюлетини. Според тях броят на недействителни е твърде малък за да окаже влияние върху изборния резултат. Адвокатите на Коалицията обаче посочиха, че 1286 недействителни бюлетини могат да се окажат решаващи за това Иво Димов да не спечели още на първи тур, а да се стигне до балотаж.

Защитниците от страната на ОИК допълниха, че в изборния ден не са постъпили жалби за такива големи изборни нарушения. Дори обратното, от СИК са попълнили протоколите, като са посочили, че не е имало спорове при броенето, а всичко е преминало при ведра и спокойна обстановка.

Haskovo.info припомня, че кандидатът на ГЕРБ Иво Димов спечели още на първи тур в община Димитровград след като за него гласуваха 58.66% или 14 945 избиратели, а Стефан Димитров от Коалиция „Да за Димитровград“ получи 27.86% което прави 7098 гласоподаватели. Отделно ГЕРБ спечели 17 мандата в местния парламент, а „Да за Димитровград“ – 10.

ХАС отхвърли исканията на адвокатите на Коалиция „Да за Димитровград“ за прилагане към делото на избирателните списъци от определени секционни избирателни комисии в общината и ръчното броене на недействителните бюлетини в СИК.

От ХАС ще се произнесат в срок по двете жалби, като очакванията са това да стане до седмица-две.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button