Хасково

Хасковски ученици палят първата си цигара в 6 клас, всеки втори е пушач

МладежиХасковски ученици са пропушили още в 6 клас, показва своеобразното изследване на РЗИ и Превантивния информационен център при Младежкия център.

МладежиВчера специалистите и доброволците бяха с „дрегера“ за тютюнопушене в хасковска гимназия, където имало абитуриенти, които признавали, че вече имат 6-годишен опит с цигарите. Стойността на въглеродния монооксид в издишания въздух пък бил 12 при норма до 3. В същото време техни учителки-пушачки били с 15.

Днес дрегерът бе изнесен в хасковския център и там желаещите можеха да се изследват. Апаратът мери едновременно и стойностите на карбоксихемоглобина в издишания въздух. Тук нормата е 1.1%, а има младежи със стойности 2.9%. Имаше и демонстрация с кукла, която показва колко вредни вещества се отделят в организма с изпушването само на една цигара.

Специалистите споделиха, че почти всеки втори ученик признава, че пуши. Възрастовата граница на пушачите в България продължава да пада.

Акцията се проведе в навечерието на международния ден без тютюнопушене, който тази година се пада на 19 ноември.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button