Хасково

Идва снеговита зима, кметове притеснени от наводнения и бежанци

СрещаПредупреждение за настъпването на снеговита и студена зима отправи към службите в Хасково началникът на Хидрометеорологичната станция Спас Александров. На съвещание по въпросите за зимната подготовка с институциите и общините в областна администрация той заяви, че циганското лято си отива в понеделник.

От следващата седмица се очаква понижаване на температурите и преминаването към същинската късна есен и началото на зимата. Очакват се валежи, а прогнозата за първия сняг в Хасково е за началото на декември. Метеорологът предупреди, че през декември и януари се очакват месечно по 2-3 снеговалежа.

Спас Александров влезе в дискусия с кмета на Свиленград Георги Манолов, който изказа притесненията си от евентуални наводнения заради покачването на нивата на река Марица през зимния период, както и от язовирите в общината. Градоначалникът поиска в общината да получават актуална и точна информация за нивата на водоемите. Манолов призова през зимата от сняг да се чисти старият път до границата, който вече е възстановен от свлачището. Кметът изрази и опасенията си, че една евентуална бежанска вълна може да усложни допълнително обстановката в общината през зимата, както и медицинското им обезпечаване.

Началникът на областната противопожарна служба Николай Вълчев заяви, че разполагат с три верижни машини и моторна шейна, с която могат да помагат в различни кризисни точки на региона. Той алармира, че имат кадрови проблеми, защото службите в Свиленград, Тополовград и Любимец остават без началници. Вълчев призова кметовете там да комуникират директно с него, като посочи за пример отличната работа на доброволческите групи в Свиленград, Тополовград, Любимец и Маджарово. Началникът на пожарната призова и останалите общини да сформират такива отряди.

Заместник-командирът на хасковското военно формирование 52 740 майор Петко Петков каза, че имат формирование от 30 души и 5 верижни машини в помощ на населението при зимни условия.

Със 100 доброволци пък разполагат БЧК, както и с кризисни запаси от спално бельо и дрехи. В региона пък има 86 пациенти на хемодиализа, от които 50 са към МБАЛ-Хасково. От болницата казаха, че имат готовност при блокиране на пътищата през зимата да настанят всички на хемодиализа по отделенията.

От ОПУ заявиха, че базите им в областта вече са заредени с материали за зимата на 65% при изискване от 60%, а снегопочистващите фирми са заявили готовност за работа.

Всички училища са заредени с гориво за зимата, допълниха от Регионалния инспекторат по образованието.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button