Хасково

Почетоха св. Варвара в Болярово, раздадоха царевица и пита срещу шарката

ЧиталищеВ хасковския кв. „Болярово“ почетоха Света Варвара с ритуал и раздаване на сладка царевица и постна пита за здраве и срещу шарката по децата.

Народната традиция повелява те да се раздават първо на децата и животните, после на всички останали, разказа секретарят на читалище „Пробуда 1928“ Жечка Дойкова.

ЧиталищеДенят бе отбелязан в читалището от фолклорна група „Болярка“, имаше много песни и наричания за здраве и берекет.

На 4 декември православната църква почита Света Варвара – родена в семейството на аристократ. Тя се отличавала с особена и впечатляваща красота. Варвара се запознава с християни и приема свето кръщение и когато бащата научава нарежда да я бичуват и получава съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт. По нареждане на бащата Варвара е обезглавена. Поверието говори, че Божието възмездие настига бащата на Варвара и управителя на града – те двамата са поразени от мълния.

В събота църквата почита преподобни Сава, а в неделя – Св. Николай Чудотворец (Никулден).

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button