Хасково

Хасково е на дъното по почтеност в България за 2015-а

ИлюстрацияОбщина Хасково е на последно място сред останалите общини – областни центрове в България по почтеност, сочи инициативата „Индекс на местната система за почтеност“ на Асоциацията „Прозрачност без граници“.

Индексът за Хасково е 2.75, а на първите две места в класацията са София и Бургас – по 3.59.

Работата на общинския съвет в Хасково е оценена с индекс 3.44, кмет – 3.04, общинска администрация – 3.48, политически партии – 1.75, съдилища – 3.38, полиция – 1.89, бизнес – 2, медии – 2.69, гражданско общество – 2.76.

В анализа на асоциацията се казва, че слабите резултати в Хасково се дължат на комплекс от фактори – ниска степен на ангажираност на местните политически формации и бизнес организации с темата за добро управление, липсата на прозрачност и съществен принос към разкриване на корупционни престъпления от страна на органите на МВР. Изследването посочва, че е неефективно участието на медиите и гражданските организации в осъществяване на контрол върху дейността на публичните институции. Добър показател на принос към местната система за почтеност регистрират съдилищата в града.

Препоръката е да се преосмисли необходимостта от създаването на институция – местен обществен посредник, както и активизиране работата на Областния обществен съвет за противодействие на корупцията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button